Тематична година у народному музеї ПДМУ до дня Конституції України

28 червня 2023
205

Для здобувачів фахової передвищої освіти Фахового медико-фармацевтичного коледжу університету проведено тематичну годину «Конституція – як один із якорів української ідентичності: історичний контекст».

На ній організатори розповіли юним відвідувачам про Український конституціоналізм, який має глибоке історичне коріння та тяглість, а також про ті особливості, які розвинулися під впливом європейських країн, що першими почали його формувати; заснованих на ідеях прав та свобод людини, верховенстві права й демократії. До здобуття незалежності Україна мала кілька Конституцій. Перше ж зведення законів українського козацтва було прийняте Пилипом Орликом у 1710 році. А вже 1918 року Центральна Рада проголосила Конституцію Української Народної Республіки.

Після проголошення незалежності України Конституцію було ухвалено не відразу. Україна жила без головного закону цілих 5 років –і це найдовший термін серед пострадянських країн. Понад 300 народних депутатів упродовж доби безперервно працювали над основними положеннями Конституції, яку було прийнято 28 червня 1996 року.

З того часу ця дата прийняття головного закону  щорічно відзначається як велике державне свято - День Конституції.

Це стало тезами проведеного сьогодні у значущий для України день тематичного заходу у народному музеї ПДМУ.