Участь у науково-практичній конференції

24 лютого 2023
380

Кафедра українознавства та гуманітарної підготовки ПДМУ взяла участь у науково-практичній конференції «Лінгвоекологія: мова медицини», яка відбулася онлайн 22-23 лютого на базі кафедри УКРАЇНОЗНАВСТВА Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Мета конференції – порушення проблем збереження національної унікальности мови медицини, її зв’язок із етнічною аксіосферою; забезпечення її чистоти, відповідности національному способу мислення українців.

У збірнику накових праць опубліковано три статті науково-педагогічних працівниць кафедри, дві з яких – у рамках виконання ІНДР кафедри.

ВІЗУАЛІЗАЦІЯ І БЛОГОДИДАКТИКА В  РОЗВ’ЯЗАННІ ЛІНГВОЕКОЛОГІЧНИХ ПРОБЛЕМ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В МЕДИЧНОМУ  ЗВО (зав. каф., доц. Тетяна Лещенко, ст. викл. Вікторія  Юфименко).

У контексті  завдань сучасної вищої медичної освіти висвітлено можливості використання засобів візуалізації та мікроблогів  у процесі вивчення  української мови (за професійним спрямуванням) і  української  мови як іноземної. Описано їхню важливу роль у досягненні ефективності  й результативності  навчання як основ формування професіоналізму лікаря.

ІНТЕГРАЦІЯ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ У НАВЧАННЯ: УКРАЇНСЬКА МОВА ЯК ІНОЗЕМНА (доц. ОленаШевченко, доц. Марина Жовнір)

У статті розглянуто можливості використання соціальних мереж у навчанні української мови як іноземної. Висвітлено вплив і ефективність використання соціальних мереж для інтенсифікації навчального процесу й підвищенні рівня володіння іноземними здобувачами освіти українською мовою як іноземною. Авторки довели, що заняття з використанням соцмереж підвищують мотивацію іноземних здобувачів освіти до вивчення української мови як іноземної, оскільки інофонам уже на ранньому етапі навчання УМІ надається можливість для інтернет-спілкування і знайомства з україномовними  друзями,  а  викладач стає помічником у навігації на цьому майданчику. Соцмережі цілком доцільно інтерпретувати дієвим інструментом формування комунікативної компетенції й засобом підвищення мотивації до вивчення української мови як іноземної. Отож, соціальні мережі – це перспективний ресурс навчання української мови як іноземної в новій освітній реальності.

У статті доц.Тетяни Тукової «ЛІНГВАЛЬНИЙ на межі дискурсів?» на основі спостереження за функціонуванням і лексикографічним потрактуванням конкуруючих варіантів лінгвістичний і лінгвальний у мовознавчому дискурсі доводиться, що зіставлення з медичною підсистемою увиразнює необхідність термінологічного впорядкування з урахуванням смислової та синтагматичної відповідності кожного терміна. Новітні вживання лексеми лінгвальний зі значенням «лінгвістичний, мовний» у мовознавчих дослідженнях потребують обґрунтування доцільності, доведення факту термінологізації у цій сфері.

На конференції обговорювалося широке коло проблем:

  1. Лінгвоекологія мови сучасної медичної документації у галузі охорони здоров’я: суржик, росіянізми, калькування, просторіччя, мовні покручі.
  2. Деросіянізація мови клінік, медичної практики в Україні як важливий етап національного державотворення.
  3. Роль Наукового товариства ім. Шевченка та Українського лікарського товариства у становленні мови медицини на рідномовній основі.
  4. Росіянізація сфери медицини як інструмент експансії і неототалітаризму у часі московсько-української війни (2014-2022 рр.).
  5. Мова медичної освіти в Україні й рудименти посттоталітарної ментальности.
  6. Лінгвоекологія власних назв лікарень і медичних лабораторій України: національний ономастикон.
  7. Терапія мови і мовлення дітей і дорослих - новітня галузь мовленнєвої реабілітації.
  8. Українське медичне словникарство: історія і сучасність.
  9. Медична термінологія часів Української Народної Республіки 1917–1920 років.
  10. Десемантизація базових ідеологем радянської семіосфери в сучасному медичному дискурсі.
  11. Комунікативна персоналізація сучасного фахівця: українськомовний блог лікаря, авторський сайт, ютуб-канал, професійна сторінка у соціальних мережах.
  12. Культура терміновживання й відродження національної мовної традиції в медицині. Функціонування медичної термінології у науковому, публіцистичному і художньому стилях.
  13.   Українськомовні медичні журнали, газети, радіо, телебачення й інтернет та їхня роль у формуванні національної картини світу. Мова медичної реклами: комунікативні техніки впливу і девіації.