«Україно! Ти моя держава!» - в університеті відкрилась тематична виставка

28 липня 2023
361

Книжково-ілюстративна виставка «Україно! Ти моя держава!», яка презентована університетською книгозбірнею, призначена Дню Української Державності. Її зміст свідчить про тисячолітню історію нашої культури, нашої самобутності, традиції та звичаїв.

«Україна стане колись новою Грецією: прекрасне підсоння цього краю, весела вдача народу, його музичний хист, родюча земля колись прокинуться…, постане велика культурна нація і її межі простягнуться до Чорного моря, відтіля ген у далекий світ» – Жан-Бенуа Шерер, автор «Annales de la Petite-Russie: Ou histoire des cosaques saporogues et des cosaques de l'Ukraine», 1778 рік. Уперше українською (перекладів на жодну з інших слов’янських мов немає) працю французького дипломата XVIII століття надруковано у 1994 році. Зі сторінок книги промовляє щира симпатія автора до України, захоплення героїчною боротьбою козаків за волю.

«Людина може відійти під різними тисками від свого, але не може пристати й до чужого, бо можна відносно легко замінити українське слово «ЩО» на московське «КАК», але годі змінити народну психіку, світогляд, світосприймання, саму душу…» – з науково-популярного збірника «Російщення України», виданого Українським конґресовим комітетом Америки ради оборони і допомоги Україні в 1984 році, репринтне видання. Ці та інші збірники, що представлені на виставці, можна замовити на науковому абонементі та у центральній читальній залі бібліотеки ПДМУ.

Берегти єдність зараз, працювати разом на перемогу – це найважливіше національне завдання, яке всі ми обовʼязково виконаємо!