Українська мова – мова єднання!

09 листопада 2022
632

9 листопада – День української писемності та мови. Уже стало традицією українців в усьому світі до цієї дати писати Радіодиктант національної єдності. Долучилися до цього дійства – щорічної загальнонаціональної флешмоб-акції єднання навколо рідної мови – XXII Радіодиктанта національної єдності-2022 й викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки ПДМУ разом зі своїми вихованцями.

Авторка цьогорічного тексту «Розкажи мені про свій дім» – українська письменниця та режисер, член українського ПЕН Ірина Цілик, а читала його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Пліч-о-пліч під час написання диктанту сиділи та однаково хвилювалися і ті, хто тільки вступив до вишу, і ті, хто вже давно отримав диплом. Але головною для всіх учасників була не лише перевірка своїх знань української мови, а єднання, бо мета цьогорічного радіодиктанту – об’єднати людей навколо України у всьому світі, а це в умовах сьогодення є найвирішальнішою ідеєю, головним чинником великої Перемоги.

Трохи цікавої інформації.

  • Текст радіодиктанту завжди унікальний, його розробляють спеціально, в середньому це 100-120 слів.
  • За статистикою, тільки близько відсотка учасників не припускаються помилок.
  • Уперше в Україні Радіодиктант відбувся 24 травня 2000 року, присвятили його тоді дню Кирила і Мефодія. Акцію, присвячену державній мові, започаткувало Українське радіо. Лише згодом, 9 листопада, День української писемності та мови стає офіційною датою для проведення радіодиктанту.
  • З 2015 року організатори акції розпочинають процес диджиталізації: тепер написані диктанти можна сканувати або фотографувати й надсилати електронною поштою. Диктант починають транслювати не лише на радіо, а й на UA:Перший, а з 2017 — на Facebook-сторінці. А 9 листопада 2019 року Google-запит «Радіодиктант» став найпопулярнішим серед української інтернет-аудиторії. Щороку кількість візійних локацій, де пишуть диктант, збільшується.
  • Написання радіодиктанту-2022 адаптовано до умов воєнного часу. Також у різних країнах світу будуть облаштовані студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном.

Подібні акції в інших країнах

  • Чехія: з 1998 року на суспільному телебаченні
  • Нідерланди, Бельгія: 1990-2016 рр., великий диктант із нідерландської мови
  • Естонія: з 2008 року загальнонаціональний конкурс електронних диктантів до дня національної мови

7 причин написати всеукраїнський радіодиктант

  • Відчуття єдності. Учасники акції щороку відзначають насамперед саме це: коли пишеш диктант одночасно з багатьма іншими людьми, які приєднуються до події не лише в Україні, а й по всьому світу, з’являється надзвичайне відчуття єдності, приналежності до чогось великого, масштабного, важливого.
  • Самоперевірка, мабуть, є однією з основних причин взяти участь у такій акції. Диктант національної єдності максимально охоплює правила сучасного правопису. Текст після трансляції оприлюднюють, тож кожен учасник має чудову нагоду перевірити себе. Одна з беззаперечних переваг такого диктанту – відсутність оцінки й аналіз виконаного.
  • Традиція. Ми всі маємо свої ритуали й традиції – національні, сімейні, особисті. Ясна річ, приємні, бо чого б люди дотримувалися того, що їм не подобається? Приєднатися до щорічного написання радіодиктанту — нагода започаткувати для себе ще одну чудову традицію і зайвий раз відчути спектр позитивних емоцій.
  • Новий досвід. Досвід письма та робота над помилками – це не лише про грамотність. Це про життєву навичку робити висновки та працювати над покращенням після будь-якої виконаної справи або життєвої ситуації. А ще це чудова нагода випробувати на собі сучасний тренд – навчання упродовж життя.
  • Власний приклад. Участь людини в написанні диктанту національної єдності показує, як вона ставиться до своєї країни й мови. Безумовно, така акція демонструє важливість державної мови, показує, що ви вважаєте її престижною. А власний приклад завжди може стати мотивацією для інших діяти так само – поважати свою мову та країну.
  • Нові знання. Диктант – це не просто набір речень з орфограмами та правилами пунктуації. Це цілісний текст, об’єднаний спільною думкою. І нерідко сучасні диктанти несуть багато цікавої інформації. Іноді такий текст може стати справжнім відкриттям, надихнути, привернути увагу до важливої проблеми чи принести насолоду завдяки вишуканому стилю й красі слова.
  • Бути грамотним – модно і престижно. Людина ХХІ століття публічна: вона створює дописи в соцмережах, має своє коло читачів, є лідером думок та об’єктом цікавості в певному колі. Грамотність – це така собі рекомендація для людини перед аудиторією, партнерами, новими знайомими, читачами, підписниками. Це частина харизми.