В Україні триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

29 листопада 2022
291

Кафедрою філософії та суспільних наук ініційовано проведення спільного заходу за участі регіонального координатора Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Віри Яковенко та співробітника секретаріату регіонального координатора Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Владислава Носенка.

З метою вдосконалення діяльності держави щодо утвердження та забезпечення прав і свобод людини, створення дієвих механізмів їх реалізації та захисту, розв’язання системних проблем у зазначеній сфері було затверджено Національну стратегію у сфері прав людини. § 11 Національної стратегії у сфері прав людини присвячено запобіганню та протидії домашньому насильству.

На заході розглянуто окремі положення цього напряму роботи регіонального координатора Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській обл.

Стратегічна ціль - функціонує ефективна система запобігання та протидії домашньому насильству; постраждалі від домашнього насильства мають доступ до ефективних засобів захисту, вчасної та комплексної допомоги.

Проблеми, на вирішення яких спрямовані заходи із запобігання домашньому насиллю:

недосконалість законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, зокрема відсутність комплексу підзаконних нормативно-правових актів, визначених Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»; неналежний рівень підготовки фахівців у сфері запобігання та протидії домашньому насильству; недостатня кількість місць у центрах соціально-психологічної допомоги для постраждалих від домашнього насильства або відсутність таких центрів; недостатньо ефективна взаємодія органів соціального захисту та охорони здоров’я щодо надання медичних послуг постраждалим від домашнього насильства;

низький рівень обізнаності фахівців соціальної сфери у новостворених об’єднаних територіальних громадах щодо запобігання та протидії домашньому насильству; низький рівень обізнаності населення щодо механізмів отримання допомоги потерпілими від домашнього насильства; домашнє насильство має латентний характер, оскільки частина постраждалих не звертається за допомогою через можливий суспільний осуд, звинувачення у провокативній поведінці або загрозу помсти від кривдника.

Саме їх намагалися вирішити та оцінити можливі наслідки бездіяльності всі присутні на заході, який є надзвичайно важливим в умовах воєнного стану, коли випадки і ризики домашнього насильства значно зросли.