Відбувся V Національний конгрес з імунології, алергології та інфектології

02 жовтня 2023
433

27-29 вересня 2023 року на базі Полтавського державного медичного університету в онлайн форматі відбувся V Національний конгрес з імунології, алергології та інфектології.

Захід було проведено Українським товариством фахівців з імунології, алергології та імунореабілітації (УТІАІ) (Президент – професор Ігор Кайдашев) та Всеукраїнською асоціацією інфекціоністів (Президент – професор Ольга Голубовська) за широкої підтримки міжнародних партнерів: Європейської академії алергології та імунології (EAACI), Всесвітньої організації алергії (WAO) та Європейської федерації імунологічних товариств (EFIS). Нижче наведена узагальнена інформація щодо розділу «Імунологія та алергологія».

На Конгресі було представлено доповіді провідних дослідників зі Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Швейцарії, Іспанії, Польщі, України та інших країн світу.

Під час відкриття Конгресу до вітального слова долучилися: Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко; професор Ігор Кайдашев (УТІАІ); професор, Заслужений лікар України, Президент ГО «Всеукраїнська асоціація інфекціоністів» Ольга Голубовська; професор, Заслужений лікар України, Голова групи експертів МОЗ України за напрямком «Алергологічна допомога та імунологія» Євгенія Дитятковська.

У вітальному слові Президента EAACI професора Стефано Дель Джакко, було наголошено, що наука, освіта і міжнародна співпраця не мають кордонів і разом здатні протистояти військовій агресії, а блискуча програма Конгресу, в якій представлені доповіді провідних фахівців з усього світу, засвідчує потужну підтримку і визнання українських дослідників та української науки.

Під час вітального слова і доповіді професора Жана Буске (Інститут алергології, Університетська клініка Шаріте, Берлінський вільний університет та Університет імені Гумбольдта; Фраунгоферський інститут трансляційної медицини та фармакології, алергології та імунології, Берлін, Німеччина) було представлено основні досягнення спільного європейсько-українського проєкту з підвищення рівня допомоги населенню України, яке страждає від алергічних захворювань “UCRAID” (Ukrainian Citizen and refugee electronic support in Respiratory diseases, Allergy, Immunology and Dermatology).

Проєкт UCRAID – це результат багаторічної співпраці міжнародних ініціатив ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) та UCARE (Urticaria Centers of Reference and Excellence), Європейської академії алергології та клінічної імунології, Європейського респіраторного товариства, Європейського товариства дерматологічних досліджень і національних професійних асоціацій, зокрема, УТІАІ.

Протягом 2023 р. було розроблено і запущено в експлуатацію українські версії мобільних застосунків MASK-air® (Mobile Airways Sentinel Network) для лікування риніту та астми та CRUSE® (Chronic Urticaria Self Evaluation) для пацієнтів із хронічною спонтанною кропив’янкою. Застосунки доступні для iOS і Android.

Влітку 2023 р. почав функціонувати офіційний веб-сайт проєкту UCRAID: https://ucraid.com/, а також було опубліковано статтю “UCRAID (Ukrainian Citizen and refugee electronic support in Respiratory diseases, Allergy, Immunology and Dermatology) action plan” (автори: Жан Буске, Болеслав Самолінський, Ігор Кайдашев, Маркус Маурер та ін.) в журналі “Allergy” (Велика Британія), який входить до наукометричної бази “Scopus” (I квартиль): https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.15855

У 2023 році Організація економічного співробітництва та розвитку присвоїла мобільному додатку MASK-air® статус найкращої практики, яка оптимізує доступ до медичної допомоги на засадах пацієнтоцентричного підходу.

Потужний блок доповідей був представлений групою професора Ульфа Діттмера, Директора Інституту вірусології, Університетська клініка Ессена, Університет Дуйсбурга-Ессена та проф. Мірко Тріллінгом з цього ж університету щодо нових даних про інтерферон-альфа та імунологію герпесвірусів. Проф. Матіас Тенбуш з Інституту клінічної та молекулярної вірусології Ерлангена, Німеччина представив доповідь про вакцинацію та імунітет до коронавірусу SARS-CoV-2. Сучасний стан розвитку вакцин проти ВІЛ відображений у виступі  Річарда Каупа, керівника лабораторії імунології та заступника директора Центру досліджень вакцин Національного інституту здоров’я, США.

До президентського засідання доєдналися проф. Жан Буске, який очолював EAACI, проф. Болеслав Самолінський Варшавський медичний університет, які є головними розробниками UCRAID, проф. Чезмі А. Акдіс Швейцарський інститут дослідження алергії та астми, Цюрихський університет, Швейцарія, який в свій час був Презедентом EAACI і є головним редактором ALLERGY, продовжив цикл доповідей «Теорія епітеліального бар'єру: нові докази механізмів та епідеміології».

Вперше Україна приймала Симпозіум WAO: проф. Браян Мартін Президент WAO, колишній президент Американської академії алергії, астми та імунології,  Почесний професор медицини та педіатрії в Університеті штату Огайо в Колумбусі, Огайо, США навів сучасні дані про біотерапію при астмі; проф. Ігнасіо Хав'єр Ансотегі Керівник відділення алергології та імунології лікарні Quironsalud Bizkaia, Більбао, Іспанія; Виконавчий медичний директор Всесвітньої алергологічної організації (WAO); Радник Всесвітньої алергологічної організації (WAO); Скарбник Всесвітньої асоціації хворих на астму (INTERASMA); Віце-президент Латиноамериканського товариства алергії, астми та імунології (SLAAI), який також в свій час був Президентом EAACI, зупинився на питанні персоніфікованої специфічної імунотерапії;  проф. Філіп В. Руаді, Палата директорів Всесвітньої алергологічної організації (WAO), Президент Панарабського товариства алергічної астми та імунології, Консультант ЛОР відділення лікарні Дар Аль-Шіфа, місто Кувейт, уточнив питання оперативного втручання при синуситах.

В пленарному засіданні, присвяченому алерген-специфічній імунотерапії, прозвучали доповіді проф. Марека Ютеля, Вроцлавський медичний університет, Польща, який також в свій час був Президентом EAACI, проф. Ральфа Мьосгеса, Інститут медичної статистики та біоінформатики, Кельнський університет, Німеччина, проф. Євгенії Дитятковської та Ізабелли Родкіної Регіонального алергологічного центру м.Дніпро  Дніпровський державний медичний університет.

Проф. Джонатан А. Бернштейн Медичний коледж Університету Цинциннаті, США та проф. Валентина Чоп’як Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького (ЛНМУ) представили сучасний стан науки в галузі хронічної кропив’янки та ангіоневротичного набряка. Проф. Філіпe Aйгенманн Університетська лікарня Женеви та Женевський університет, Швейцарія розглянув питання астми та атопічного дерматиту у дітей. Проф. Тетяна Уманець ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМНУ», Президент Асоціації дитячих алергологів України розглянула питання тестування при медикаментозній алергії; проф. Володимир Бабаджан Харківський національний медичний університет, обговорив питання анафілаксії та анафілактичного шоку, а професор Лілія Романюк Національний медичний університет імені О.О. Богомольця (НМУ) розглянула проблему харчової алергії.

Проф. Федеріка Саллюсто Інститут мікробіології, Швейцарський федеральний технологічний інститут Цюріха, президент EFIS обговорила диференціювання Т-лімфоцитів: дані, отримані від пацієнтів із вродженими вадами імунітету. Проф. Андрій Курченко (НМУ) із співавторами представили доповідь «Імунологічні аспекти сучасної фототерапії». Не можна не відмітити доповіді проф. Ігоря Господарського (Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського) щодо терапії пацієнтів з частими інфекціями верхніх дихальних шляхів та проф. Світлани Зубченко (ЛНМУ) «Реактивація герпесвірусів за умов посттравматичного стресового розладу і постковідного синдрому». Творча група проф. Анни Гаврилюк (ЛНМУ) та проф. Мацей Курпіш, завідувача відділу біології репродукції та стовбурових клітин Інституту генетики людини Польської академії наук, Польща розглянули проблему гормонозалежного чоловічого непліддя та імунопатології. Проф. Галина Коваль (Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці) привернула увагу до важливої проблеми первинних імунодефіцитів у дорослих. Науковці ЛНМУ Христина Ліщук-Якимович та Марта Ломіковська доповіли про маловідомі аспекти гіперсенситивного васкуліту та периопераційної анафілаксії.

Сьогодні можна з впевненістю сказати, що українська імунологія та алергологія розвиваються і світова спільнота активно підтримує цей розвиток!