«Воїни. Історія українського війська»: відкриття виставки

16 лютого 2023
497

Викладачі кафедри медицини катастроф та військової медицини, кафедри іноземних мов з латинською мовою та медичною термінологією, очільники міжнародного факультету та працівники бібліотеки ПДМУ 15 лютого в День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, що приурочений до дня виведення радянських війск із Республики Афганістан в 1989 році, у адміністративному корпусі відкривали виставку «Воїни. Історія українського війська». Організатор проєкту - Український інститут національної пам’яті. Модератор проєкту - завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Наталія Кузьменко.

Виставка експонує 14 експозицій про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення. Вона дає змогу здійснити історичний екскурс у минуле та отримати уявлення про однострої і зброю українських воїнів у різні історичні епохи. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви. Виставка має на меті показати шлях, який пройшли Збройні Сили України від Русі до АТО/ООС, викликати почуття поваги до славних перемог наших предків.

Захід знайшов своє продовження у читальній залі бібліотеки ПДМУ. Там його учасники переглянули документальний фільм «СРСР - Афганістан. Як це було 40 років тому». Прокоментував фільм та поділився спогадами про медичну військову службу викладач кафедри медицини катастроф і військової медицини ПДМУ, учасник бойових дій в Афганістані (1979-1985), полковник медичної служби, ветеран військової служби СРСР та України, почесний професор ПДМУ Олександр Малинський. Майбутніх медиків він закликав до професійного та досконалого освоєння спеціалізованої лікарської професії і передав до експозиції народного музею університету осколок зенітного-ракетного комплексу С-300 країни-агресора, як трагічне свідчення сучасної війни. Директор бібліотеки Ольга Боровик подарувала почесному гостю книгу «Історія нескінченна:100 років УМСА».