З циклу «Відроджені імена»

14 вересня 2023
434

На кафедрі українознавства та гуманітарної підготовки для здобувачів освіти стоматологічного факультету відбулася літературна година, приурочена 150-тій річниці від дня народження письменника Дениса Лукіяновича, на тему «Письменник, літературознавець – Денис Лукіянович». Зі вступним словом і розповіддю про життєвий і творчий шлях виступили викладачі кафедри, а цікаві факти про Лукіяновича підготували студенти 3 групи І курсу стоматологічного факультету. Учасники літературного зібрання погодилися, що важливо кожному знати історію держави, що зберігає у своїй пам'яті події давно минулих днів. Це наша культурна спадщина. Завдяки їй ми знаємо, що в нашої країни існує минуле, що в нас є коріння, а наш народ споконвіку має  своїх героїв.

Довідково

13.09.1873 – у с. Городниця на Тернопільщині в сім’ї вчителя народився Денис Лукіянович, письменник (писав українською, німецькою, латинською та польською мовами), літературознавець, педагог. Член НТШ та правління НТШ, Спілки письменників України (1940), кандидат філологічних наук (1947). Навчався в Станіславській гімназії, організатор таємного гуртка «Поступ», за що 1890 виключений з гімназії, матуру (іспит на атестат) склав екстерном. Закінчив юридичний факультет Львівського університету (1900) та філософський факультет Чернівецького університету (1907). Вчитель шкіл Буковини та Галичини (1907-1939), друкуватися розпочав від 1889, з 1894 редактор великої кількості часописів Буковини та Галичини. Голова Товариства наукових викладів ім. Петра Могили (1934-1939). Популярним серед сучасників був роман Д. Лукіяновича “Філістер”, підписаний псевдонімом Л. Журбенко і присвячений “пані Марії Грушевській”, дружині Михайла Грушевського. Цей роман є багатопроблемним твором про інтелігенцію. Він порушує чимало болючих для українців питань, у ньому – живий відгомін політичних подій у Галичині кінця ХІХ – початку ХХ ст., зокрема виборів до парламенту і сейму, широкого просвітницького руху. Є згадки про страйк 1902 р., студентські виступи у Львові, вбивство намісника цісаря в Галичині тощо. А фабулу роману складає доля родини отця Кульчицького.  Денис Лукіянович – автор ряду творів стрілецької тематики. Герої цих творів шукають шляхів до січових стрільців, прагнуть стати під стяг Вільної України (збірка “Під свій прапор” – 1917; “Але не просто народжений” – 1925; дев’ять оповідань збірки “Я – з більшістю” – 1934 та 1935 рр.).   Приятелював з Іваном Франком, Михайлом Павликом, Ольгою Кобилянською, Наталею Кобринською, Євгенією Ярошинською, Осипом Маковеєм, Василем Стефаником, Михайлом Яцковим, відвідуючи Велику Україну познайомився з Миколою Лисенком, Лесею Українкою, Михайлом Коцюбинським. Після Другої світової війни доцент кафедри української літератури Львівського університету (до середини 1950-х). Помер у Львові 1965.

Денис Лукіянович за літературним стилем близький до прозаїків психологічної школи, які майстерно висвітлювали внутрішній стан героїв. Доробок цього письменника в цілому заслуговує на те, щоб бути відомим сучасному читачеві.