Нетерпіння серця

12 листопада 2020
515

«Добро повинно бути дієвим», - так вважають волонтери загону «Посмішка» стоматологічного факультету УМСА (кафедра дитячої терапевтичної стоматології з профілактикою стоматологічних захворювань). А відтак постійними добрими справами, які приносять суттєву користь тим, хто її потребує, повсякчас примножують славу найгуманнішої із професій та рідної академії, у стінах якої впродовж всього навчання формується їх духовний потенціал справжнього Лікаря і Людини.

В умовах нинішньої пандемії, що примусила весь світ мобілізувати усі людські ресурси, волонтери «Посмішки», спостерігаючи за напруженою боротьбою медиків за життя хворих, не можуть залишатися осторонь. Такій активній позиції на власному прикладі вчать їхні викладачі, які також нині на передньому краї:чергування у лікарнях, численні консультації хворих і щоденні заняття онлайн з ними ж, своїми студентами, яким прагнуть якомога більше передати знання та досвід…

Вже зараз ніхто не пам`ятає, хто першим запропонував проводити рейди з тим, щоб попереджати перехожих про необхідність застосування масок у людних місцях, а у разі можливості поділитися і самими масками.

Разом з асистентом кафедри, к. мед. наук Оксаною Павленковою ретельно і самі одяглися, «озброїлися» масками та приготувавши власноруч «Пам`ятки» і дбаючи про соціальну дистанцію, відправилися у перший рейд. Опісля зізналися, що дещо побоювалися можливої агресії з боку порушників режиму. Але даремно! Люди не тільки поставилися з розумінням, а щиро дякували, деякі ж навіть вибачалися за власну забудькуватість (замислився, не встиг одягти і. т. д.)

Рейд виявився вдалим. І справа тут не тільки у тому, що добрі діла завжди мають добре ім`я. Хоча і це також важливо. Але у даному випадку має місце скоріше «нетерпіння серця» за назвою однойменного твору Стефана Цвейга! «Нетерпіння серця» - це не тільки здатність до співпереживання, а перш за все не на словах, а на ділі прагнення будь що поліпшити страждання іншого, намагатися власноруч відвернути від нього загрозу

Наша волонтерська «Посмішка» це стверджує усіма своїми справами у тривожний для всіх час. ЇЇ «нетерпіння серця» означає, що у недалекому майбутньому нинішні поки що студенти будуть справжніми Лікарями, достойними випускниками академії, якій невдовзі виповниться вже 100 років!