Задля консолідації зусиль медиків всієї України у боротьбі з епідемією грипу, ГРВІ та кору

15 лютого 2019
621

Задля того, щоб об`єднати всіх фахівців для боротьби з небезпечними інфекціями в Україні здійснює робочі поїздки в регіони доктор медичних наук, професор, зав. кафедри інфекційних хвороб національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, заслужений лікар України О.А. Голубовська.

Аудиторія № 5 Української медичної стоматологічної академії була заповнена лікарями – інфекціоністами, фахівцями з лікувальних профілактичних закладів Полтавської області, сімейними лікарями, терапевтами, акушерами-гінекологами, лікарями-інтернами з науково-дослідного Інституту післядипломної освіти УМСА. Вони зібралися аби скористатись унікальною можливістю обговорити сучасні методики лікування інфекцій з провідним фахівцем у цьому напрямку.

Зустріч відкрив проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти академії доктор медичних наук, професор І.М. Скрипник. Він передав вітання ректора УМСА, доктора медичних наук, професора В.М. Ждана та директора Департаменту охорони здоров`я Полтавської ОДА В.П. Лисака. Впродовж тривалої бесіди професор О.А. Голубовська оприлюднила наступне:

- сумну статистику захворюваності на грип в Україні. В 9 областях вже перевищений епідемпоріг небезпечного захворювання;

- особливості сезону захворювання на грип 2018 - 2019 р.;

- важливу місію у виявленні та веденні хворих на грип сімейних лікарів, які першими зустрічаються з інфікованими;

- необхідність вчасно проведеної вакцинації;

- обов`язковість раннього призначення інгібіторів вірусної нейрамінідази.

Йшлося також і про епідемію кору, яка не тільки не вщухає в Україні, а й набирає обертів. Про майже 3000-х тисяч хворих щотижня свідчить та ж сама статистика. Більше 2-х годин тривало конструктивне спілкування у стінах УМСА і завершилося домовленостями про тісну співпрацю на всіх рівнях із залученням представників владних структур. «Поширення інфекцій завжди супроводжується соціальними кризами, то ж боротися з ними потрібно всім без винятку», – зазначила професор О.А. Голубовська.