«Чи існують зараз правильні рішення і які вони?» - психологічна служба ПДМУ відповідає на запитання

10 березня 2022
228
«Чи існують зараз правильні рішення і які вони?» - психологічна служба  ПДМУ відповідає на запитання

Кожного українця, де б він зараз не знаходився, розривають суперечливі думки та почуття. У країні війна. Окремі міста та села піддаються масованим обстрілам та беруться в облогу, руйнуються будинки, підриваються дороги, мости та залізничні колії, відмикається електрика, опалення та пропадає зв’язок. Важко передбачити, який населений пункт зазнає ворожого нальоту наступним та наскільки та до якого часу безпечним є місце, де перебуває кожен з нас.

Але наші захисники боронять країну, отримують переконливі перемоги на багатьох напрямках, переходять в контрнаступ та повертають окуповані населені пункти. Загони Територіальної оборони та волонтери демонструють дива звитяги й згуртованості у підтримці функціонування міст та селищ.

У стані невизначеності мозок починає працювати у режимі стресу й стає важко приймати рішення. Попри те, що невизначеність зараз є частиною нашого життя, деякі речі зробити можна і варто.

Ми звикли мати плани на довгий період, і це дійсно хороша стратегія в умовах стабільності. В умовах невизначеності слід планувати свої дії на коротші проміжки — що робити протягом дня, які плани на наступні кілька годин. Знайдіть джерела корисної інформації. Не слід намагатися дізнатися всю інформацію, охопити усі джерела. Виберіть кілька, яким ви довіряєте, і зосередьтеся на них.

Обговорюйте рішення. Навіть в умовах планування на кілька годин, важливо, щоб усі рішення проговорювалися і зважувалися усі «за» та «проти». Знаходьте хоча б кілька хвилин для обговорення перед плануванням.

Дотримуйтесь рутини. Щоденні буденні процедури, які допоможуть втримати відчуття стабільності. Прибирання, готування їжі, догляд за собою.

Спіть за будь-якої можливості. Коли здається, що заснути ви зможете — навіть кілька хвилин із заплющеними очима допоможуть вам відновитися і стабілізуватися.

Зараз немає неважливої роботи, немає неважливих людей. Кожен може докласти по крихті, і ми переможемо. Допомагати один одному онлайн, поширювати інформацію – дуже важливо.

Тримати зв’язок, м’яко переконувати, жартувати, підбадьорювати – дуже важливо.

Берегти себе і турбуватися про своє виживання – неймовірно важливо! Слава Україні! Перемога буде за нами!