Вступна кампанія - 2022: майбутні вступники запитують, відповідальний секретар приймальної комісії ПДМУ Геннадій Баля відповідає

21 лютого 2022
1607
Вступна кампанія - 2022: майбутні вступники запитують, відповідальний секретар приймальної комісії ПДМУ  Геннадій Баля відповідає

Кожна вступна кампанія має свої особливості. Вони не є константою, а тому вступники ще задовго до її старту починають «засипати» запитаннями приймальні комісії облюбованого закладу вищої освіти на кшталт: Що? Як? Коли? і т. п.

- Чи можна визначити головні особливості вступної кампанії 2022 року?

Звичайно, вони є. Реєстрації на ЗНО здійснюватиметься з 1 лютого по 9 березня 2022 року. Вступники подають сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання, видані у 2019, 2020, 2021 та 2022 роках. Подання до 5 заяв на місця державного та регіонального замовлення та до двадцяти заяв на небюджетні конкурсні пропозиції. Мінімальні значення кількості балів із вступних випробувань із другого та третього конкурсних предметів встановлені не менше 150 балів (за винятком вступників з конкурсним балом більше 175,000). Вступу на 2 курс за ступенем «Магістра» на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра, освітнього ступеня молодшого бакалавра за результатами двох ЗНО та результат інтегрованого іспиту КРОК-М/фахового вступного випробування, тільки на контрактну форму навчання. Хочу звернути увагу, що у 2022 році структура фахового вступного випробування за освітньою програмою «Медицина» відповідатиме структурі інтегрованого іспиту КРОК-М.

- За якими спеціальностями університет проводитиме набір? Полтавський державний медичний університет відповідно до ліцензії оголошує прийом на підготовку фахівців з вищою освітою за ступенем «Магістр» на денну форму навчання за наступними спеціальностями: «Стоматологія» (термін навчання 5 років), «Медицина» (термін навчання 6 років) та «Педіатрія» (термін навчання 6 років), а також 229 «Громадське здоров’я».

Університет також здійснюватиме прийом на другий курс для здобуття ступеня «Магістра» за спеціальностями 222 «Медицина» та 221 «Стоматологія» (з нормативним терміном навчання на вакантні місця) осіб, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста, освітньо-професійний ступінь фахового молодшого бакалавра, освітній ступінь молодшого бакалавра.

Здійснюватиметься підготовка за ступенем бакалавра за спеціальностями 223 «Медсестринство» (освітні програми «Парамедик» та «Сестринська справа»).

- На які спеціальності у цьому році буде прийом до фахового медико-фармацевтичного коледжу університету?

Прийом на навчання на базі 11 класів проводитиметься за спеціальностями:

Медсестринство (освітня програма – сестринська справа, термін навчання — 3 роки на базі повної загальної середньої освіти);

Стоматологія (освітня програма – стоматологія ортопедична, термін навчання 2 роки на базі повної загальної середньої освіти);

Фармація, промислова фармація (освітня програма – фармація, термін навчання – 2 роки на базі повної загальної середньої освіти – денна форма навчання та 3 роки – заочна форма навчання.

А прийом на навчання на основі базової загальної освіти (9 класів) проводитиметься за такими спеціальностями:

Медсестринство (освітня програма — сестринська справа, термін навчання — 4 роки, денне навчання);

Стоматологія (освітня програма — стоматологія ортопедична, термін навчання 3 роки, денне навчання);

Фармація, промислова фармація (освітня програма — фармація (термін навчання – 3 роки, денна форма навчання).

- Як буде здійснюватися у 2022 році конкурсний відбір серед вступників?

Для конкурсного відбору осіб, які вступають на основі повної загальної середньої освіти для здобуття ступеня «Магістр» конкурсний бал обчислюватиметься як сума балів за кожен сертифікат з конкурсних предметів, середнього бала документа (додатка до документа) про повну загальну середню освіту, помножених на вагові коефіцієнти.

Для бюджетних та небюджетних конкурсних пропозицій враховуватимуться результати ЗНО з української мови або української мови та літератури (перший предмет), математики або хімії (другий предмет) та фізики або біології (третій предмет). Ваговий коефіцієнт першого предмету становить 0,25; другого предмету - 0,2; третього предмету - 0,53; ваговий коефіцієнт середнього бала документа про повну середню освіту становить 0,02.

- Будь-ласка, розкажіть про порядок прийому заяв і документів для вступу до ПДМУ?

Вступники на основі повної загальної середньої освіти подають заяви тільки в електронній формі, крім визначених у Правилах прийому випадків.

Заява в електронній формі подається вступником шляхом заповнення електронної форми в режимі он-лайн та розглядається приймальною комісією. У заяві вступники вказують її пріоритетність, конкурсну пропозицію із зазначенням спеціальності та форми здобуття освіти.

- А які документи вступник повинен подати особисто при поданні заяви у паперовій формі?

Вступник подає особисто:

копію документа, що посвідчує особу;

копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і копію додатка до нього;

копію сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти);

інформаційну картку з балами ЗНО;

військово-обліковий документ (приписне свідоцтво);

шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см;

копію довідки про одержання ідентифікаційного коду;

два конверти з марками по Україні.

- Якими будуть строки прийому заяв і документів, конкурсного відбору на навчання у 2022 році?

Реєстрація електронних кабінетів вступників, завантаження необхідних документів розпочинається 01 липня.

Прийом заяв та документів починається 14 липня, 16 липня — для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів; 22 липня — для осіб, які вступають тільки на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання.

Оприлюднення рейтингового списку вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування, який формується на основі конкурсного балу за кожною конкурсною пропозицією згідно з виставленими вступниками пріоритетностями за державним замовленням —27 липня.

Вступники, які отримали рекомендації, мають виконати вимоги до зарахування на місця державного замовлення до 18.00 години 04 серпня.

Зарахування вступників за державним замовленням проводиться 05 серпня, за рахунок цільових пільгових державних кредитів, за кошти фізичних та/або юридичних осіб - не пізніше 30 вересня.

Фахові вступні випробування для вступу на другий курс проводяться з 22 до 30 липня.

Хочу звернутися до вступників, що претендують на складання іспитів на місця державного замовлення на основі повної загальної середньої освіти.

Вступні іспити на місця державного замовлення на основі повної загальної середньої освіти проходитимуть у період з 1 по 13 липня 2022 року. Тому, для реалізації права на вступ за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів у закладі вищої освіти вступник перед поданням заяви в електронній формі особисто подає підтвердні документи до приймальної комісії Полтавського державного медичного університету у терміни з 14 по 30 червня 2022 року.

- Розкажіть про формування списків рекомендованих до зарахування?

Списки вступників, рекомендованих до зарахування за кошти державного бюджету (за державним замовленням) за кожною конкурсною пропозицією, отримуються приймальною комісією за даними Єдиної бази, перевіряються на предмет достовірності поданих вступниками відомостей та дотримання передбачених цими Правилами вимог щодо формування списків, затверджуються рішенням приймальної комісії і оприлюднюються шляхом розміщення на інформаційних стендах приймальних комісій та веб-сайті академії відповідно до строків, визначених у Правилах прийому.

- Чи буде забезпечено відкритість та прозорість при проведенні прийому?

Однозначно. Приймальні комісії зобов’язані створити належні умови для присутності громадських спостерігачів на своїх засіданнях, а також надати їм можливість ознайомлення до засідання з документами, що надаються членам приймальної комісії.

Заклад вищої освіти зобов’язаний створити умови для ознайомлення вступників з ліцензією на провадження освітньої діяльності, сертифікатами про акредитацію відповідної спеціальності. Правила прийому, відомості про ліцензований обсяг та обсяг прийому за державним замовленням за кожною конкурсною пропозицією та ступенем, у тому числі про кількість місць, що виділені для вступу за квотами, покрокові інструкції для майбутніх здобувачів освіти оприлюднюватимуться на веб-сайті університету.

 

За інформацією щодо вступу можна звернутися за адресою:

36011, Україна, Полтава, вул. Шевченка, 23

Тел. приймальної комісії: (0532) 502566,

56-20-92 (багатоканальний), 56-21-38,

56-21-79, (05322) 20822

www:pdmu.edu.ua

 

Надіслані запитання від майбутніх вступників озвучила в інтерв’ю з відповідальним секретарем приймальної комісії ПДМУ Г.М. Балею провідний фахівець із зв’язків з громадськістю і ЗМІ С.І. Польщикова.