«Жоден із нас не відчуває себе героєм»

10 квітня 2020
618
«Жоден із нас не відчуває себе героєм»

Світ зустрівся з неочікуваним, надзвичайно небезпечним вірусом. Життя багатьох опинилося перед смертельною загрозою. І тепер все залежить від усіх, хто у цей драматичний період відчуває особисту відповідальність кожен на своєму місці у боротьбі з коронавірусною інфекцією COVID 19 на всій нашій планеті, яка раптом почала здаватися такою маленькою перед спільною бідою. Кордони, як виявилося, не здатні захистити від неї. Розповсюження набуває шаленої швидкості.

У ці дні завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії УМСА, професор Дмитро Шкурупій у складі бригади гуманітарної допомоги працює в Італії, надаючи допомогу постраждалим від коронавірусної інфекції COVID 19.

«Дмитро Анатолійович Шкурупій – один із тих, хто в усі періоди свого професійного становлення ніколи не був осторонь суспільних проблем, - згадує д. мед. наук, професор Валерій Похилько, який добре знав його з часів, коли той ще був школярем. – Дмитро розпочав професійний шлях з роботи у відділенні інтенсивної терапії дитячої міської клінічної лікарні м. Полтави у якості медичної сестри анестезіолога. Цілеспрямованість, прагнення до знань і досліджень притаманні йому зі студентських років у нашій академії. Йому завжди до всього було діло! Така вже невгамовна людина! Таким став і лікарем. Тому у нас, його колег, і не викликало здивування його рішення спробувати свої сили в одній із «гарячих» точок. Більше того, ми пишаємося тим, що Дмитро не просто наш колега, а й випускник УМСА, яка забезпечує високу якість навчання, просвітництва і науки.»

Із тієї небагатослівної інформації, яка надходить в академічні стіни від Дмитра Анатолійовича Шкурупія, поки що відомо тільки, що все відбувається у належному робочому режимі: українські лікарі працюють. При цьому ніхто із них не вважає свою місію якоюсь особливою.

«Режим посилений, але на даний момент це не катастрофа», - виходячи на зв`язок, коментує свою роботу в Італії Дмитро Анатолійович.

Менше, ніж через 2 тижні, вони повернуться в Україну, щоб вже на Батьківщині застосувати здобуті досвід та знання для лікування і попередження інфекції серед співвітчизників.

Повернуться лікарі, які служать своїй справі так, те обіцяли, даючи колись Клятву Гіппократа на посвяченні у студенти Академії…

Хай приїдуть додому здоровими, озброєними новими знаннями і готовими до подальшої праці!