Паліативна допомога у педіатрії

02 квітня 2019
947

« Практика надання паліативної допомоги у педіатрії» - під такою назвою за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» вперше на теренах Полтавщини відбувся практичний семінар-тренінг у Полтаві.

Його координатори: д. мед. н., професор В. І. Похилько, керівник Тренінгового центру сучасних технологій перинатальної медицини,професор кафедри педіатрії № 1 з пропедевтикою та неонатологією УМСА та д. мед. н.,професор О. О. Рига , міжнародний тренер ЕРЕС-Р, професор кафедри педіатрії № 1 і неонатології Харківського національного медичного університету.

Як зазначив, В. І. Похилько, необхідність у такому тренінгові продиктована самим життям. Адже до цього проблеми педіатричної паліативної допомоги не розглядалися в Україні. І донині немає навіть стаціонарів для таких дітей.
Зі вступним словом до учасників тренінгу звернувся д. мед. н., професор УМСА В.І. Похилько. У роботі також взяли участь д. мед. н.,професор, головний позаштатний експерт з неонатології департаменту охорони здоров`я Полтавської ОДА О. М. Ковальова та д. мед. н., професор, зав. кафедри акушерства і гінекології № 2 Ліхачов В.К

Далі йшлося про навчальну програму ЕРЕС-Р, про дитячу захворюваність та смертність у світі та в Україні, про особливості роботи з невиліковними захворюваннями в умовах дитячих хоспісів, а також про досвід Великобританії у цьому напрямі. У програмі тренінгу також був пре-тест, воркшоп по моделям педіатричної паліативної допомоги, обговорення концепції психосоціальної моделі та соціальних аспектів паліативної допомоги дітям.