«Майдан запалює серця»: творча зустріч студентів з поеткою-волонтеркою у знаменні дні

22 листопада 2021
873

До Дня Гі́дності та Свобо́ди України, що святкується щороку 21 листопада, за ініціативою Навчально-наукового медичного інституту ПДМУ в університеті відбувся тематичний захід «Майдан запалює серця», в рамках якого була творча зустріч з поеткою-волонтеркою Ольгою Сакало.

Захід привернув чималу увагу – були присутні близько 50 студентів, викладачі різних кафедр та Фахового медико-фармацевтичного коледжу, співробітники бібліотеки.

Присутні переглянули документальний фільм про Майдан Гідності. Студентка 5 курсу медичного факультету № 2 Ліна Катриченко прочитала уривок зі своєї наукової роботи про волонтерський рух на Полтавщині, яка була представлена на IV Всеукраїнський конкурс, присвячений Революції Гідності. У ній вона висвітлила активну громадянську позицію та волонтерську діяльність подружжя Олександра та Ольги Сакало.

Виступив депутат Полтавської міської ради, активний громадський діяч Юрій Бублик, який брав учать у подіях на Майдані та постійно надає всебічну допомогу військовим і постраждалим під час визвольної боротьби на Сході України.

Юрій Бублик фінансував одне з поетичних видань Ольги
Сакало. Він добре знайомий з її творчістю, захоплюється відданістю подружжя Сакало національній ідеї та боротьбі за Незалежність України.

Також присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих на Майдані, переглянули фото з віртуальної виставки «100 миттєвостей Майдану», яку підготували співробітники кафедри пропедевтики внутрішньої медицини з доглядом за хворими, загальної практики сімейної медицини зі світлин, які зробили особисто, беручи участь у подіях Революції Гідності.

Вінцем зустрічі стала оповідь Ольги та Олександра Сакало про їхню волонтерську діяльність і, звичайно, вірші пані Ольги – щемні, зворушливі, часом гострі, їдкі, що бентежать та розбурхують байдужих. «Хочу тих, хто спить, розбудити» – назва вірша й однойменного видання поетки.

А збірку під назвою «Буремна пора», яку Ольга Сакало представляла на цьому заході, допомогли видати співробітники Навчально-наукового медичного інституту (директор к. мед. н. Жанна Кундій) та медичного факультету № 2 (декан факультету Денис Капустянський). Очільники підрозділів організували збір коштів й повністю фінансували наклад у 200 примірників. Гроші від реалізації збірки, як і раніше, подружжя Сакало витратить на допомогу військовим та ушпиталеним. Тож, так ПДМУ долучився до волонтерської акції та підтримав наповнення літературної скарбниці України, сприяв пропаганді національної ідеї й ключових цінностей – патріотизму, свободи й гідності.

Журналісти Полтавщини також знають і шанують Ольгу Сакало за її громадську позицію, волонтерство й творчість. Теплі слова щодо поезій і особистості пані Ольги передала заслужений журналіст України Ганна Дениско.

Телевізійники, яких запрошували організатори, перенесли візит до подружжя Ольги Сакало додому, а на ранок сюжет про подружжя побачили полтавці на каналі Громадського телебачення.

Захід викликав яскраві враження та залишив теплі спогади. І, мабуть, той, хто спав, прокинувся, відчув власну відповідальність за рідну країну. Адже дійсно Майдан запалює серця!