«Розщеплений Гоголь»: неупереджений погляд

22 листопада 2019
602

«Розщеплений Гоголь»: неупереджений погляд

20 листопада викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки УМСА в приміщенні офісу ГО «Нова Полтава» прослухали лекцію молодої дослідниці Катерини Ткаченко «Розщеплений Гоголь». Це вже не перша її лекція, попередні було присвячено семи життям Івана Нечуя-Левицького, нетипового Тараса Шевченка, «перших леді» України та книг жахів.

У своїх лекціях Катерина Ткаченко багато говорить про особистості героїв та їхнє життя. Тож і цього разу йшлося про розлогу історію родин Гоголів-Яновських, Лизогубів, Дорошенків, стосунків Гоголя з російськими й українськими тогочасними письменниками, ставленням митця до їхньої творчості, нарешті, його стосунків з жінками. Письменник справді не був одруженим, але мав у своєму житті три безнадійні кохання. А коли помер, то всю ніч біля письменника просиділа невідома жінка в чорному. Але хто вона була? Про все це і не тільки дізналися відвідувачі лекції. Йшлося також про те, як Микола Гоголь переписав «Тараса Бульбу» на замовлення російського царя Миколи І і як цим зашкодив Тарасові Шевченку.

Викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки УМСА задоволені почутим.  «Зважаючи на те, що у вивченні мови як іноземної вкрай важливий соціокультурний компонент, – говорить доцент кафедри Олена Шевченко, – такі зустрічі надзвичайно важливі. Думки молодої дослідниці дозволяють по-новому поглянути, здавалося б, на добре знані факти життя й творчості нашого славетного земляка, залучити таке нове прочитання творчості й біографії письменника до викладання мови як іноземної, прищеплюючи любов до полтавського краю».