День рідної мови - 20

25 лютого 2020
579

24 лютого 2020 року в УМСА вже традиційно відбулося феєричне співочо-поетичне дійство – присвячений Міжнародному дню рідної мови концерт «Мова єднання». Насичену музичну програму з елементами декламування віршів різними мовами – українською, англійською, арабською, китайською, урду тощо –представив творчий тандем викладачів кафедри українознавства та гуманітарної підготовки й талановито-креативних вітчизняних та іноземних студентів.

Для всіх, хто завітав на свято, учасники заходу прочинили двері в дивовижний світ мовного поліголосся, художньої багатогранності поетичних обріїв вітчизняних та світових майстрів і майстринь віршованого слова виняткового таланту! Розпочали концерт вітчизняні студенти, які майстерно декламували вірші й співали пісні. Надзвичайно душевно й чуттєво звучали авторські строфи. Окрилені яскравим та емоційно-насиченим духом святкового дійства іноземні студенти – марокканці, індуси, туркмени, пакистанці, нігерійці й китайці проникливо й по-особливому урочисто віршували національних поетів. А їхній натхненний спів зворушував і надихав присутніх! У затишку академічної авдиторії студенти з гордістю й невимовною шанобливістю намагалися продемонструвати красу й велич своїх рідних мов і діалектів. 

Окрім мелодійних співів і поетичних експериментів, учасники дійства віншували гостей і зичили їм усіляких гараздів. Уже традиційно завершила концертну програму знакова пісня – гімн кафедри українознавства та гуманітарної підготовки «Мова єднання».

Довідково:

21 лютого у світі з 1999 року відзначають Міжнародний день рідної мови. В Україні в цей день рідну мову вшановують з 2002 року. Це ще один привід нагадати про її милозвучність, незмірне словесне багатство, емоційну виразність, історичну унікальність, а головно – доленосне значення для всього свідомого українства, бо в нашій мові – генетичний код української нації, надбання віків, народна пам'ять і сподівання на світле майбуття.