Пам'яті вченого, педагога, колеги, друга Віктора Миколайовича Соколова

02 січня 2019
1269
Пам'яті вченого, педагога, колеги, друга Віктора Миколайовича Соколова

30 грудня 2018 року пішов з життя відомий талановитий науковець, професор кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії з пластичною та реконструктивною хірургією голови та шиї, доктор медичних наук, професор Віктор Миколайович Соколов.

Творчий і науковий шлях Віктор Миколайович розпочав у 1972 році, коли був зарахований до Полтавського медичного стоматологічного інституту, закінчив стоматологічний факультет в 1977 році. З 1977 року по 1978 рік проходив інтернатуру у 3-й міській поліклініці м. Полтави в стоматологічному відділенні за фахом «терапевтична стоматологія». З 1978 року по 1981 рік – лікар-стоматолог 3-ї міської поліклініки м. Полтави. 1981 – 1983 роки – клінічна ординатура на кафедрі соціальної гігієни та організації охорони здоров'я Київського державного медичного інституту. З 1983 року по 1985 рік – асистент кафедри хірургічної стоматології Полтавського медичного стоматологічного інституту. З 1989 року по 1992 рік – навчався в аспірантурі ЦНДІС м. Москва. З 1998 року – асистент кафедри пропедевтики хірургічної стоматології з курсом пластичної хірургії. У 2000 році обраний на посаду доцента кафедри пропедевтики хірургічної стоматології з курсом пластичної хірургії. У 2001 році захистив докторську дисертацію за темою: «Клинико-морфологическое обоснование восстановительно-реконструктивных операций на голове и шее ангиосомными трансплантатами». У 2002 році Віктору Миколайовичу присвоєне вчене звання доцента. У 2009 році обраний за конкурсом на посаду професора кафедри дитячої хірургічної стоматології та пропедевтики хірургічної стоматології з реконструктивною хірургією голови та шиї. З 2011 року – професор кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії з пластичною та реконструктивною хірургією голови та шиї.

Основний напрямок наукової та лікувальної роботи – пластичні косметичні та реконструктивні операції на голові та шиї.

Віктор Миколайович розробив та вперше впровадив у лікувальну практику в Україні методи відновлювально-реконструктивних операцій при тотальних дефектах вушних раковин, зовнішнього носа, м'яких і кісткових структур обличчя з використанням аутотрансплантатів та мікрохірургічних анастомозів, зокрема, при вроджених та набутих дефектах органів голови та шиї.

Професор В.М. Соколов розробив і впровадив у практичну охорону здоров'я ряд нових методик пластичних косметичних (естетичних) операцій по корекції і усуненню інволюційних зморшок шкіри обличчя, естетичній корекції носу, вушних раковин, верхніх і нижніх повік, методики оперативних втручань з метою контурної корекції обличчя і усунення геміатрофій і деформацій кісткового скелету носу та щелеп.

В.М. Соколов постійно брав участь у громадському житті академії. З його ініціативі і при його активній участі створено музей історії академії та скульптурна галерея видатних вчених медиків, яка є архітектурною окрасою і символом академії.

Ректорат і науково-викладацький колектив Української медичної стоматологічної академії сумують та висловлюють глибоке співчуття рідним та близьким Віктора Миколайовича! Завжди пам'ятатимемо. Світла пам'ять!