Українська мова на повсякчас

04 грудня 2019
748

Ідея гуртувати іноземних студентів УМСА, навчатися й відпочивати разом, відкриваючи для них світ науки, багату українську культуру й таїну українського слова стала хорошою традицією для викладачів кафедри українознавства та гуманітарної підготовки.

«Я хочу говорити українською», – зізнається студент медичного факультету Куреші Умер Фрук. Рік тому він приїхав із далекого Пакистану, але вже непогано спілкується нашою мовою. Чути такі бажання, відчувати любов і повагу до рідної мови й усього українського – цінностей, надбаних багатьма поколіннями, звичаїв, обрядових дійств, культури, історії – це надзавдання і підсвідоме бажання викладачів кафедри.

Організований викладачем Мариною Жовнір похід іноземних студентів-першокурсників до книжкової крамниці, в якій панує атмосфера цілковитого спокою, чарівності й затишку, занурив їх у неймовірні історії, у фантастичний світ, вправно притаєний за барвистими палітурками.

Студенти охоче гортали українські книги, спілкувалися з працівниками закладу, розпитували про те, що їх цікавить. Вони з неприхованою гордістю й пошаною розповідали про свої країни, родини, плани на майбутнє і мрії.

Наостанок – філіжанка запашної кави, яка підсолодила зустріч, надихнувши вчити українську мову, говорити нею повсякчас. Не пішли гості з порожніми руками! Студенти обрали для себе книги, які обов’язково прочитають, щойно матимуть на це «вільний» час.

Довго гуляли студенти містом, відкриваючи для себе нову Полтаву, милуючись її вишуканістю та красою. Головне – говорили українською, бо це віддзеркалює повагу, небайдужість, усвідомлення цінності мови для народу, з яким вони живуть пліч-о-пліч!