Вшанування пам`яті Н. М. Амбодика

22 травня 2019
606

21.05.2019 року на базі навчально - практичного тренінгового центру сучасних технологій перинатальної медицини ім. Нестора Максимовича Максимовича - Амбодика працівниками кафедри акушерства та гінекології №2 та кафедри педіарії №1 з пропедевтикою та неонатологією Української медичної стоматологічної академії для інтернів і працівників перинатального Центру була проведена конференція. Вона присвячена життєвому шляху та діяльності нашого видатного земляка і науковця Нестора Максимовича Максимовича - Амбодика.

Український вчений родом з села Веприк Полтавської області. Відомий як акушер, професор акушерства, засновник Петербурзької акушерської школи, вчений - енциклопедист, педіатр, ботанік, фітотерапевт, автор першого вітчизняного наукового підручника з акушерства і педіатрії, «Мистецтво сповивання” (1784-1786), перших у Російській імперії підручників з акушерства та медичних словників.

Головні завдання його діяльності:

  • Зробити медичну освіту доступною для росіян, українців і інших слов’янських народів;
  • Значно підвищити рівень викладання, який би відповідав сучасному розвитку акушерства;
  • Створити навчальні посібники з акушерства , які б відображали сучасні для тієї епохи теоретичні і практичні знання у галузі повивального мистецтва

Лікарі – інтерни Пирогова Катерина, та Омельченко Ростислав представили дві змістовні доповіді про досягнення, здобутки та відкриття вченого. Вшанована пам'ять видатного науковця покладанням квітів до меморіальної дощки.