На засіданні мовного гуртка «Територія УМ»

22 січня 2020
515

Студентство УМСА охоче долучається до цікавих і креативних заходів, організованих викладачами кафедри українознавства та гуманітарної підготовки. Неабияк припала їм до душі ідея зустрічатися на засіданнях мовного гуртка «Територія УМ».

Чергові січневі дружні посиденьки були присвячені традиційним українським символам і знаковим для вітчизняної культури атрибутам. Форму проведення – майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки обрали невипадково, адже новорічні свята, що минули, укотре нагадали кожному про міцно вкорінені в побут кожного українця традиції й прадавні звичаї.

Кожна культура має свої власні обереги, обряди й сакральні тотеми. Українці здавна шанували їх і свято вірили в магічну силу замовлянь, ритуалів, обрядових атрибутів і дійств, тому охоче бралися до писанкарства, створювали ляльки-мотанки, оздоблювали хати-мазанки химерними орнаментами й візерунками, вкладали душу і серце у світлі символи Сонця, життя, любові й краси, відродження, добра, щастя й радості, достатку й благополуччя.

Майстер-клас у дружній атмосфері став чудовою можливістю студентам дізнатися про існування ляльки-мотанки, її різновиди, усвідомити символічне значення цього амулету та ще й виготовити власноруч один із найпоширеніших предметів-оберегів на території України.

Гуртківці з цікавістю занурились у творчий процес. Їхні ляльки тепер прикрашатимуть оселі, захищатимуть від злих сил і лихого ока, а в далеких Гані, Уганді й Нігерії знову заговорять про Україну, розкажуть одне одному щось нове, невідоме донині. Друзям і родичам нагадають про край, який на певний час став домом для їхніх доньок і синів.

Щиро радітимемо й будемо тішитися з того, що ви приєднаєтеся до нашого гуртка! Запрошуємо на нові зустрічі! Любімо Україну і її слово! Вивчаймо українську мову разом!