До Енея на гостини

09 вересня 2020
655

З нагоди чергової річниці від дня народження великого українського письменника Івана Котляревського викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки УМСА разом з іноземними студентами відвідали виставку «Ілюстрована «Енеїда» Івана Котляревського» у виставковій залі Полтавського художнього музею (Галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Там презентовано понад 400 ілюстрацій, заставок до «Енеїди» авторства 18 художників. Ідея виставки – показати історію ілюстрування «Енеїди» в книжкових виданнях, які побачили світ у період з відкриття пам’ятника Котляревському з 1903 року.

Із глибокою зацікавленістю молоді люди оглянули експозицію робіт сучасних художників із різних куточків України. Твори виконані в різних техніках і стилях, але одне, що їх поєднує, – це пряма чи опосередкована причетність до «Енеїди» Котляревського. Оригінали ілюстрацій безсмертного твору надали Полтавський літературно-меморіальний музей Івана Котляревського й Полтавський художній музей імені Миколи Ярошенка. А ще тут студенти побачили 48 видань «Енеїди» різними мовами.

Дотик до мистецтва й української культури не залишив байдужим майбутніх лікарів. Найбільше тішить те, що студенти рідного міста Котляревського яскраво, по-доброму шанують його і в XXI столітті, адже часи стрімко змінюються, а Котляревський залишається сам собою, його неможливо модернізувати. Він пропонує нам відповіді на актуальні й важливі питання для кожної людини світу.