Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану...

05 лютого 2019
902

Тридцять років тому, 15 лютого 1989 року, закінчилася одна із трагічних воєн другої половини ХХ століття – війна в Афганістані. Вона тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року – 3340 днів (дев’ять років, один місяць, дев’ятнадцять днів).

Напередодні 30-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан в УМСА відкрито фотовиставку «Час вибрав нас в Афгані». На відкритті фотовиставки були присутні учасники бойових дій в Афганістані: Петренко І.М., автор фото робіт, голова Полтавської обласної ГО «Сім’ї загиблих учасників бойових дій Полтавщини», Романенко О.А., голова Полтавської міської ГО «Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)», викладачі кафедри медицини катастроф та військової медицини УМСА Малинський О.Ю. та Сізон А.В. Фотовиставка підготовлена за участю Центру управління освітньо-виховної та гуманітарної роботи з молоддю, бібліотеки, кафедри медицини катастроф та військової медицини, кафедри українознавства та гуманітарної підготовки, кафедри іноземних мов з латинською мовою та медичною термінологією УМСА.

Кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, – наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, – українець. Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця. Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих, вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах. Для студентів УМСА – це ще один приклад вірності армійській присязі, громадянському обов’язку, витривалості і мужності.