«Бій під Крутами: вони боролися, щоб ми перемогли!»

27 січня 2022
422

27 січня 2022 року на кафедрі військової медицини та медицини катастроф ПДМУ відбулась інтерактивна лекція у вигляді диспуту «Бій під Крутами: вони боролися, щоб ми перемогли!».

Викладачі кафедри, гість заходу – регіональний представник Українського інституту національної пам’яті у Полтавській області Олег Пустовгар та майбутні парамедики після перегляду відеофільму «Крути – бій за майбутне!» провели історічний аналіз подій 1917-1918 років в Україні та Росії, дослідили стан української армії в ті часи, протиріччя керівництва УЦР, економічну ситуацію в Україні та настрої серед населення того періоду.

У ході диспуту його учасники шукали відповіді на такі запитання: «Чи можна виграти бій грунтуючись тільки на патріотизмі?»; «Чи був шанс перемогти в цьому бою?»; «Паралелі між настроями і думками студентства щодо патріотизму 104 років тому та в наші дні».

Підсумком зустрічі стало спільне розуміння того, що молоді бійці у 1918 році залишилися один на один з противником, який мав противагу в 10 разів за чисельністю війська і озброєнню, шансів виграти бій у них практично не було, багато обставин виникло в ході бою; бій відбувся тільки завдяки патріотизму молоді та професіоналізму командирів і головне– патріотизм молодих воїнів потрібно виховувати на таких прикладах. Здобувачі медичної освіти також сповна осягнули важливість боротьби за територіальну цілісність нашої Батьківщини.