Відеоселекторна нарада під головуванням Міністра МОЗ України Максима Степанова

22 квітня 2020
702

22 квітня 2020 року під головуванням Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова відбулася відеоселекторна нарада з керівниками закладів вищої та післядипломної освіти МОЗ України на тему «Актуальні проблеми вищої медичної освіти в умовах епідемії COVID-19».

На селекторній нараді обговорили найважливіші питання системи медичної освіти. Міністр виокремив проблеми, які виникли із введенням другого етапу реформування медицини, проблеми оренди площ, що надавалися кафедрам в закладах охорони здоров’я, проблеми, що виникли в закладах післядипломної освіти у зв’язку зі змінами до бюджету.

Найбільш складні освітянські проблеми, які необхідно вирішити, на зустрічі озвучили ректори вищих медичних навчальних закладів України.

Йшлося про необхідність медичної реформи, зокрема, про проблеми у процесі її впровадження, а також про:

- фінансування клінічних ставок викладачів;

- взаємодію клінічних кафедр з клінічними базами;

- умови складання іспитів «Крок 1», «Крок 2» та «Крок 3» в умовах карантину;

- особливості вступної кампанії у 2020 році;

- витрати ВНЗ на комунальні платежі;

- престиж лікарської спеціальності;

- проєкти змін в інтернатурі;

- впровадження резидентури;

- зміну системи фінансування безперервного професійного розвитку лікарів (введення капітаційного фінансування).

Міністр МОЗ України Максим Степанов у режимі онлайн активно спілкувався з очільниками вищих медичних навчальних закладів України, надавав відповіді на їхні запитання, а також уважно вислухав усі проблеми та пропозиції від ректорів вишів і окреслив шляхи їх вирішення та висловив впевненість у досягненні успіху.

На завершення наголосив на необхідності створення при Міністерстві охорони здоров’я України постійного органу. У нього увійдуть всі ректори ВНЗ задля конструктивної співпраці і можливості вирішення поставлених завдань.