НАУКОВЦІ УНІВЕРСИТЕТУ АКТИВНО ВПЛИВАЮТЬ НА РОЗВИТОК ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ УКРАЇНИ

19 січня 2022
363
НАУКОВЦІ УНІВЕРСИТЕТУ АКТИВНО ВПЛИВАЮТЬ НА РОЗВИТОК ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ УКРАЇНИ

Уже понад п’ять років вітчизняна наукова спільнота очікувала затвердження порядку присудження наукового ступеня доктора філософії, що мала стати великим кроком на шляху реформування системи вищої освіти та інтеграції її до західних традицій. За цей час здобуття ступеня доктора філософії уже передбачало виконання освітньої складової програми аспірантом, зміни торкнулися Закону України «Про вищу освіту», порядок присудження ступеня ж пройшов шлях від експериментального до тимчасового.

У Полтавському державному медичному університеті цей напрямок роботи координується науковим відділом і безпосередньо завідувачкою аспірантури Мороховець Г. Ю. В умовах освітніх трансформацій університетом за період 2020-2021 рр. створено 37 спеціалізованих вчених рад, уже видано 26 дипломів докторів філософії європейського зразка.

12 січня 2022 р. Кабінетом Міністрів України після тривалого обговорення затверджено новий порядок присудження ступеня доктора філософії, що передбачає перехід до європейської практики захисту PhD-дисертацій. У ході громадського обговорення проєкту Порядку Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти враховані численні рекомендації науково-педагогічних працівників, роботодавців та інших зацікавлених осіб, що базувалися на попередньому досвіді підготовки в аспірантурі і проведенні атестації докторів філософії. Важливо зазначити, що кропітка робота співробітників Університету знайшла своє відображення у новому нормативному документі, сприяла запровадженню нової системи захисту дисертацій. Проректором з наукової роботи Університету професором Кайдашевим І. П. було подано більше 30 зауважень до проєкту Порядку, 16 з яких було враховано або частково враховано.

Чекаємо оприлюднення Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії Кабінетом Міністрів України і сподіваємося на плідну роботу з підготовки конкурентоспроможних докторів філософії.

Слід розуміти, що такий Порядок вводиться вперше, отже передбачити всі можливі ризики та недоліки неможливо, а подолання таких проблем буде вимагати активної співпраці всіх зацікавлених осіб.