Філософський форум з аспірантами: розум спроможний пізнати світ

25 жовтня 2021
313

24 жовтня 2021 року в рамках курсу «Історія та філософія науки» аспіранти першого року навчання ПДМУ відвідали філософський форум на тему «Як уникнути примітивізму і поверхневості в освіті й дослідженнях, чим задається належний рівень складності?»

Зустріч відбулась з кавалером ордену «Академічних пальм», доктором філософських наук, професором, зав. каф. філософії та гуманітарних наук Вінницького національного технічного університету Хомою О.І.

Учасники форуму обговорили такі актуальні питання сьогодення: Як уникнути примітивізму і поверхневості в освіті й дослідженнях? Чому у сучасному глобалізованому світі та суспільстві зростає запит на філософію? Чому уніфікували назву диплому після отримання наукового ступеню та чому науковці і у медичній сфері отримують диплом зразка: Доктор філософії в медицині…?

Ознайомились також з роботою Хоми О.І. «Медитації Декарта», який був основоположником раціоналізму та вважав, що розум спроможний пізнати світ, проте, потребує правильного застосування, тобто методу. У підсумку на форумі дійшли висновку про неможливість філософії без точних наук.