Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «ІІ Полтавські перинатальні читання ім. Н.М. Максимовича-Амбодика»: підсумки і враження

30 листопада 2020
663

«Нічого кращого немає,

Як тая мати молодая

З своїм дитяточком малим…»

Т. Г. Шевченко

Ці задушевні поетичні рядки чомусь відразу спали на думку вже після перших же спостережень за учасниками велелюдного наукового зібрання провідних вчених, досвідчених висококваліфікованих фахівців, які все своє життя присвятили охороні здоров’я тої самої, як писав поет, «матері молодої з її дитяточком малим». У їхніх очах — незгасима любов до самого життя і невтомної боротьби за нього, вони – перші на невидимих іншим, непосвяченим у цю професію, рубежах між «До» (народження) і «Після» (появи на світ)…

1486 лікарів з усіх регіонів України, Литви, Молдови та Казахстану з фаху «Акушерство і гінекологія», «Неонатологія», «Педіатрія», «Анестезіологія та реаніматологія», «Загальна практика-сімейна медицина» взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю «ІІ Полтавські перинатальні читання ім. Н.М. Максимовича-Амбодика», присвяченій 100-річчю Української медичної стоматологічної академії, у режимі онлайн.

Темою її була «Перинатальна допомога в умовах реформування системи охорони здоров’я України: проблеми і перспективи».

Натхненники, організатори та модератори конференції професори УМСА Валерій Похилько та Володимир Ліхачов, доценти Галина Соловйова, Світлана Цвіренко та Людмила Добровольська корегували роботу конференції з Тренінгового центру сучасних перинатальних технологій УМСА, розміщеному на базі Перинатального центру КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського ПОР».

З вітальними словами до учасників конференції звернулись: від імені ректора УМСА, професора Вячеслава Ждана — перший проректор академії, професор Валентин Дворник; директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації Віктор Лисак; професор Вільнюського університету, Почесний професор Української медичної стоматологічної академії Валіуліс Арунас; завідувач відділення внутрішньої патології вагітних ДУ «ІПАГ ім. акад. О.М. Лук’янової НАМН України», член-кореспондент НАМН України, професор В.І. Медведь.

Під час пленарного засідання учасники конференції прослухали лекції провідних вчених України та Литви: професорів А. Валіуліса, В.І. Медведя, Т.К. Знаменської, О.М. Ковальової.

На 4-х секційних засіданнях 27-28.11.2020 року прозвучали 66 науково-практичних доповідей з актуальних питань сучасної медицини, серед них — 20 доповідей молодих науковців.

Був проведений конкурс наукових робіт молодих вчених та визначені переможці у наукових номінаціях.

На конференції також були представлені 23 стендових доповіді.

Підбиваючи підсумки цієї масштабної знакової конференції, слухачі, які взяли у ній участь, схвально відгукнулися про її організацію. Відзначили при цьому високий рівень представлених доповідей та вельми корисну резонансну у роботі практичних лікарів викладену у них інформацію.