Інтерни та студенти ПДМУ здійснили ауто гетеротопічну трансплантацію нирки свині

09 вересня 2021
647

На базі кафедри клінічної анатомії та оперативної хірургії ПДМУ, під керівництвом професорів Ігоря Ксьонза та Сергія Білаша хірург-інтерн  Олександр Добринський, студенти Володимир Ксьонз, Василь Зіненко, Ілля Рудик, Фам Туан Ань та асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Дмитро Холод, лікар-інтерн  -анестезіолог Оксана Журавель здійснили ауто - гетеротопічну трансплантацію нирки.

Оскільки свині є найбільш близькими за фізіологічними та анатомічними даними до людини, операцію провели саме на них. При цьому були дотримані усі стандарти трансплантології, що включали забір органа, консервацію та безпосередньо – судинний етап. Виконали забір лівої нирки і трансплантували на праві загально- клубові судини. Отримано сечу з трансплантованої  нирки на 2-гу хвилину після завершення судинного етапу.

«Пацієнт» отримав антибіотикопрофілактику, і після зняття швів був успішно повернений до стада.

Хочемо висловити  вдячність за допомогу у наданні лабораторних тварин керівнику Карлівського СГП ТОВ «ЛОС» Олександру Прокопенку та за технічну підтримку  експерименту – компанії медтехніки «Віола». В операційній були також присутні іноземні студенти з Італії, Іспанії та Словенії, які саме у цей час перебували в університеті на стажуванні у рамках програми обмінів Української медичної Вони  були у захваті від можливості удосконалювати свої хірургічні навички в умовах експериментальної операційної на додипломному та післядипломному етапі здобуття медичної освіти.