Історія розвитку профілактичної медицини: зустріч викладачів та студентів з досвідченим лікарем-епідеміологом

11 жовтня 2021
400

Колектив кафедри гігієни, екології та охорони праці в галузі .та студентів 6-го курсу медичного факультету №2 з зустрівся з лікарем –епідеміологом відділення ОНІ ДУ «ПОЦКПХ МОЗ», заслуженим лікарем України, к.м.н, доцентом Валентином Шаповалом, який розповів про історію розвитку профілактичної медицини в області та Україні, про реалії на сучасному етапі, про значення наукової підтримки практичної галузі охорони здоров’я для розробки місцевих програм.

Також розповів про заходи щодо недопущення поширення пандемії СОVID 19, важливість проведення вакцинації та інших протиепідемічних заходів. Згадав про епідемію дифтерії у 80-і роки, яка забрала життя сотень людей в області, в т.ч дітей та роль санепідслужби у її подоланні.

Говорили про вплив якості питної води, санітарного стану ґрунту на здоров’я людей, проблему нітратного забруднення та роль лікаря у запобіганні отруєння нітратами. Про важливість розвитку органічного землеробства без застосування пестицидів та синтетичних мінеральних добрив в плані безпеки нації.

Згадав про часи аварії на ЧАЕС та роль лікарів профілактичної медицини у боротьбі з ліквідацією наслідків.

Наприкінці зустрічі вручив кожному студенту добірку публікацій в засобах масової інформації про розвиток і майбутнє профілактичної галузі охорони здоров’я України.