«Медіаграмотність як невід’ємна складова успішного : проведене інтерактивне опитування

14 грудня 2021
464

У рамках проведення виховної роботи розділ «Творчий розвиток особистості» кафедрою Пропедевтики внутрішньої медицини з доглядом за хворими, загальної практики сімейної медицини проведене інтерактивне опитування серед здобувачів освіти 3-6 курсів медичних факультетів №1 і 2 «Рівень медіаграмотності».

Медіаграмотність — сукупність знань, навичок та умінь, що дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати і створювати різноманітні повідомлення для різних типів медіа.

Окрім того, медіаграмотність передбачає вміння розуміти й аналізувати, як медіа функціонують у суспільстві та який вплив вони мають. Бути медіаграмотним означає бути спроможним знайти те, що шукаєш, вибрати те, що потрібно, й визначити, наскільки надійною є ця інформація. Бути медіаграмотним означає бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими. Пандемія COVID-19 та запровадження дистанційної освіти перевели більшість сфер освітньої діяльності в медіа простір Інтернету.

 Це стало запорукою зниження захворюваності, але висвітлило проблему для здобувачів освіти знайти якісну перевірену інформацію в безмежному просторі глобальної павутини.

За даними опитування переважна більшість опитаних – 71,8% (74 респондента) вважають себе медіа грамотними, хоча тільки 35,9% опитаних відносять можливість визначити надійність джерела інформації до медіаграмотності. Саме це є причиною використання студентами у підготовці до занять не джерел доказової медицини, а випадкових сайтів, що пропонує пошукова система - 42,7% респондентів, Лише 23 респонденти використовують для пошуку матеріали наукометричної бази Pubmed. Переважна більшість студентів 92,2% (95) надає перевагу підручникам, але 88,3% опитаних відчуває нестачу надійних медіа ресурсів для здобувачів вищої медичної освіти українською мовою. І тільки третина опитаних використовує іноземні ресурси для підготовки до занять.

З метою покращення рівня медіаграмотності та навчання здобувачів освіти обирати перевірені джерела інформації при підготовці до занять викладачами кафедри доц. Петровим Є.Є. та ас. Іваницькою Т.А. проведені виховні он-лайн бесіди «Медіаграмотність як невід’ємна складова успішного навчання» зі здобувачами освіти 3 курсу медичного факультету№1 та 2.