TUBERCULOSIS: IT’S TIME TO END

26 травня 2020
650

Кожного року за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я,  24 березня, в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу, відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Цієї весни зусилля світової спільноти були спрямовані на боротьбу з пандемію COVID-19, проте, на жаль, туберкульоз і надалі залишається загрозливою хворобою для здоров’я людства та призводить до серйозних соціальних та економічних наслідків.

25 травня 2020 року студенти ІІ курсу медичного факультету №1 (4, 7 та 9 групи) та доцент кафедри іноземних мов з латинською мовою та медичною термінологією В. Г. Костенко провели захід «TB: it’s time to end» у дистанційному форматі на платформі ZOOM. Студенти підготували цікаві ґрунтовні доповіді англійською мовою. У них висвітлювали важливі аспекти поширення, лікування, діагностики та профілактики цієї небезпечної хвороби. Так, К. Рижиков (9 група) та Д. Алакоз (7 група) у загальних рисах окреслили сучасну епідемічну ситуацію щодо туберкульозу в світі та її особливості в Україні, В. Грек (7 група) детально розповіла про способи поширення та механізми розвитку легеневого та позалегеневого туберкульозу. У своїй доповіді Ю. Соляник (4 група) звернув увагу учасників на важливі соціальні аспекти поширення туберкульозу в різних областях України. Про сучасні можливості діагностики цього захворювання та шляхи його профілактики розповіли М. Бугаєвська (9 група) та Ю. Рошко (4 група).                      

Завершуючи обговорення, учасники заходу зазначили, що визначена ВООЗ амбітна ціль подолати туберкульоз до 2030 можлива за умов злагодженої дії урядів та медичної спільноти в усьому світі. А внесок, який студенти-другокурсники можуть зробити на початку свого шляху в медицину, – це поширення інформації про туберкульоз серед населення та пропагування здорового способу життя.