«Афганістан очима хірурга»

12 грудня 2019
1230

11 грудня 2019 року в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського відбулася презентація книги Михайла Шика «Афганістан очима хірурга».

У свій час Михайло Шик працював викладачем в Українській медичній стоматологічній академії. Тому особливо цікавились книгою військового хірурга, його спогадами, бойовим досвідом, роздумами про роль та участь військових медиків в Афганській війні студенти академії. Вони не просто взяли участь у презентації, але й активно обговорювали прочитане.

Актуальним на часі і багатим на спогади про колегу, автора книги Михайла Шика, професійними викладками був виступ проректора з науково-педагогічної та виховної роботи Валерія Похилька. Він привітав від імені ректора академії Вячеслава Ждана учасників презентації, передав його вдячність за те, що словами важко передати: за сприяння цією презентацією вагомому виховному заходу у процес формування свідомості майбутніх лікарів, випускників нашої академії, презентацією книги Пам`яті – «Афганістан очима хірурга». Далі коротко навіть зупинився на найбільш цікавих для майбутніх хірургів уривках книги, як то:

«Торакабдомінальні поранення – досить часта патологія в афганській війні. У минулі роки такі поранені були приречені. Навіть у період Великої Вітчизняної війни вони всі помирали. Нам ці поранені виявились під силу. Ми успішно з ними справлялись. Помирали тільки ті, поранення яких були несумісні з життям. Інколи невеликий осколок, залишаючи на шкірі непомітну рану, робив великі руйнування органів грудей і живота. Такі поранені були надтяжкими. Важкий шок, масивні крововтрати і до цього всього гостра дихальна недостатність. Але протишокові заходи, масивні інфузії рідин у підключичну вену, кероване дихання, своєчасна операція й реінфузія крові давали шанс цим пораненим вижити…»

І таких прикладів у книзі автора багато. Це справді цінна у людському плані пізнання історії книга, важлива у плані підготовки майбутніх хірургів, емоційна у формуванні свідомості патріота і громадянина розповідь військового лікаря із Полтави, учасника Афганської війни Михайла Шика.

Афганська війна вже стала історією. Але не знаючи минулого, не роблячи потрібних висновків, не можна збудувати і майбутнє! І це є, на мою думку, головною думкою Книги. Спасибі за правду, викладену у ній, спасибі за талановитий екскурс в історію!» - завершив свій виступ професор Валерій Похилько.

Серед тих, хто поділився своїми враженнями і болючими спогадами від пережитого, були натхненник цієї книги Іван Петренко, лікар-хірург, учасник бойових дій в Афганістані, Анатолій Білошапка, також часник бойових дій в Афганістані, викладач кафедри військової медицини УМСА Олександр Малинський.