Революція Гідності в особах: студентка ПДМУ представила на Всеукраїнський конкурс наукову роботу

24 вересня 2021
222

У 2018 році за ініціативи Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності та ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» започатковано Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт на тему Революції Гідності. Адміністрація ПДМУ підтримала ініціативу і ознайомила здобувачів освіти університету з метою та завданнями конкурсу.

Студентка 4-го курсу медичного факультету №2 Ліна Катриченко виявила творчий інтерес до теми і за активної та всебічної підтримки викладачів кафедри пропедевтики внутрішньої медицини з доглядом за хворими загальної практики сімейної медицини під керівництвом її очільника, професора Юрія Казакова підготувала конкурсну роботу «Майдан запалює серця».                                                                  

А суттєвим поштовхом до творчого доробку,який вже став колективним, бо ж особиста історія подружжя-волонтерів Ольги та Олександра Сакало із Полтавщини нікого не залишила байдужим і у свою чергу запалила серця бажанням оприлюднити її, стали ще й пронизливі вірші Ольги.

У всіх дітей є тати і мами.
А у мене татуньо – зірка.
Його Боженька забрав з Майдану.
Мама плакала гірко-гірко…

Це щемні рядки, написані Ольгою Сакало про пережите під час Революції Гідності. Вона під час Майдану варила борщі, шила маскхалати, балаклави, прапори. Своєю «Таврією» разом з чоловіком возила домашні гостинці на Майдан, долала мужньо блокпости, та і нині надає допомогу у госпіталі та на фронті бійцям. А її чоловік Олександр Сакало у свої 76 тримає постійний зв`язок з танкістами, розвідниками, шпиталями…

«Хочу тих, хто спить, розбудити», - назвала одну зі своїх поетичних збірок, присвячену Майдану, ця незвичайна українська жінка великої і щедрої на любов душі.

«Майдан запалює серця»... А це вже назва конкурсної роботи, яка була направлена на конкурс. Бо ж запалити інших може тільки той, хто сам палає високими громадянськими почуттями! Саме ж вони переповнювали душі усіх, хто чув про цю історію.

«Майдан Гідності став переломною подією в Україні, - зазначено у науковій роботі – Роки незалежності формували нову свідомість, нове сприйняття себе як українців, громадян славної держави, патріотів, нащадків волелюбних і мужніх козаків». І це вже не емоційна палка оповідь, натхнена долею та віршами волонтерки Ольги Сакало. Це вже початок серйозного наукового дослідження, присвяченого вивченню громадського досвіду Майдану, особливостей формування та зміцнення національної самосвідомості, боротьби за головні засади свободи, честі та гідності українського народу в особі учасників Революції Гідності.

Післямова.

У рамках підготовки наукової роботи, а саме – практичного впровадження її результатів, колективом кафедри пропедевтики внутрішньої медицини з доглядом за хворими, загальної практики (сімейної медицини) було ініційовано надання фінансової допомоги авторці на видання її нової поетичної збірки під назвою «Буремна пора». Ця ідея об`єднала інших універсантів ПДМУ, що не залишилися осторонь благородної і вкрай важливої справи. Колектив викладачів Навчально-наукового медичного інституту та медичного факультету № 2 за підтримки і сприяння їхніх очільників – директорки ННМІ, к. мед. наук Жанни Кундій та декана медичного факультету №2, доцента  Дениса Капустянського повністю профінансували цей проєкт . А усі зібрані кошти від реалізації видавництвом «Дивосвіт» збірки віршів підуть на допомогу воїнам ООС та ушпиталеним пораненим.

Тож, збірка «Буремна пора» незабаром побачить світ, і в стінах ПДМУ відбудеться її презентація

На жаль, наукова робота про патріотів-волонтерів не була відібрана журі до фінального етапу Конкурсу, адже участь брали тисячі студентів та аспірантів з усіх вузів України… Але розповідь про таких добрих, скромних і безмежно відданих Батьківщині людей, як подружжя Сакало, і чудові проникливі вірші пані Ольги Сакало, які тепер побачать світ, запалять ще не одне серце, зміцнять бойовий дух воїнів АТО, що боронять рідну землю, адже, дійсно, Майдан запалює серця.