До 100-річчя ПДМУ: відкриття Музею раритетної книги

30 вересня 2021
530

На цю подію з нетерпінням очікувала вся університетська спільнота. За підтримки ректора ПДМУ, професора Вячеслава Ждана і за ініціативи бібліотеки університету і її очільниці Ольги Боровик, завдяки палкої любові до книги та кропіткій роботі бібліотекарів, дослідників архіву саме сьогодні, 30 вересня 2021 року у Всесвітній день бібліотек у Полтавському державному медичному університеті відбулося відкриття Музею раритетної книги. Це було надзвичайно захоплююче дійство: за короткий проміжок часу можна було  простежити історію становлення вікового закладу вищої освіти від витоків до сьогодення. Вона поставала з пожовтілих сторінок видань кінця 19-го і всього 20-го століття світлинами видатних професорів-медиків, промовляла до приголомшених побаченим і почутим викладачів та студентів голосом фактів із далекого, але незабутнього минулого… «Рукописи не горять», а на хвилях людської пам`яті вони піднімаються із полум`я для того, щоб знову стати у нагоді тим, хто потребує їхніх сторінок…

«Електронні носії – це чудовий винахід людства, - зазначив на відкритті Музею ректор ПДМУ, професор Вячеслав Ждан. – Але ніщо не може зрівнятися зі сторінками живої Книги пізнання світу і себе у ньому. Книги наділені особливою енергетикою авторів, її відчуваєш, коли перегортаєш сторінки». І долучив до раритетних видань також свій подарунок Музею – раритетне наукове видання початку минулого століття про внутрішні хвороби.

А нова книга про історію Університету вже потужно представила своє бачення сучасності і подальшого розвитку закладу у другому столітті. Її авторка, завідувачка кафедри українознавства та гуманітарної підготовки Тетяна Лещенко виступила з презентацією науково-публіцистичного видання «Історія нескінченна».

Вона таки нескінченна, як нескінченна пульсуюча в напруженні наукових пошуків думка прийдешнього покоління учених, студентів, усіх, кому вчитися в університеті вже у другому столітті.

І буде поповнюватись щойно відкритий Музей раритетної книги новими виданнями вже про їхні здобутки…