Круглий стіл «Філософські, етичні та деонтологічні проблеми медицини»

02 грудня 2021
453

1 грудня 2021 року за ініціативи кафедри філософії та суспільних наук відбувся  онлайн круглий стіл «Філософські, етичні та деонтологічні проблеми медицини».

Участь у науковому заході взяла представник кафедри психіатрії, наркології та мед. психології ПДМУ (проф. Ганна Васильева), яка презентувала доповідь «Актуальні етичні та деонтологічні аспекти надання медичної допомоги в умовах пандемії COVID-19"» та завідувачка кафедри мовних і гуманітарних  дисциплін  Донецького медичного університету, м.Краматорськ, доц. Олена Самойленко разом із студентами. З вітальним словом виступила завідувачка кафедри філософії та сусп.наук Віра Дубініна.

Активними учасниками Круглого столу були студенти 1 курсу міжнародного  (англійська форма навчання) та медичного факультетів ПДМУ та студенти 1 курсу медичного факультету  ДМУ. Були представлені цікаві наукові доповіді та презентації англійською та українськими мовами. Студенти університетів та факультетів  дискутували, обговорювали різні філософські, етичні та деонтологічні проблеми медицини: «Філософські  проблеми евтаназії», «Біоетика та медичний експеримент», «Соціально-філософські проблеми  у діяльності сімейного лікаря», “Truth or lie”, “Philosophical problems of medicine” та ін. 

Медицину і філософію завжди зближали загальний предмет пізнання — людина, а також їхнє спрямування на проблеми життя і смерті. У сучасних умовах застосування нових медичних технологій висуває багато складних проблем, що можуть бути вирішені тільки спільними зусиллями медиків, філософів та інших фахівців.