Науковцями-хірургами ПДМУ здійснено успішну комбіновану операцію на лабораторній тварині

02 листопада 2021
773
Науковцями-хірургами ПДМУ здійснено успішну  комбіновану операцію на лабораторній тварині

На базі кафедри клінічної анатомії і оперативної хірургії під керівництвом професорів Ігоря Ксьонза та Сергія Білаша операційною бригадою, до складу якої увійшли: лікарі-інтерни-хірурги: Олександр Добринский і Ілля Рудик; лікар-анестезіолог Дмитро Холод; лікарі-інтерни-анестезіологи: Оксана Журавель і Каріна Лук’янчук; студенти 6-ого курсу медичного факультету: Володимир Ксьонз, Василь Зіненко, Станіслав Засенко та міжнародного факультету Фам Анн виконали комбіновану операцію в обсязі трансплантації нирки від посмертного донора та атипової резекції печінки на лабораторній тварині.

Зауважимо, що «пацієнт» був той самий, що бригада прооперувала 2 серпня 2021 року. За підтримки Павла Топчія у с. Гора було виконано забір донорської нирки та її консервація, після чого донорська нирка доставлена до ПДМУ на кафедру клінічної анатомії і оперативної хірургії у спеціальному контейнері, де операційна бригада вже готувала реципієнта.

Лапаротомія була виконана поруч зі старим післяопераційним рубцем. Після чого було виділено ліві загально-клубові судини, при мобілізації яких стало зрозуміло, що діаметр судин трансплантата більший, аніж діаметр клубових судин реципієнта. Тому було вирішено відмобілізувати аорту та нижню порожнисту вену та анастомозувати судини трансплантата саме з ними, що й було виконано.

Нині «пацієнт» у задовільному стані і на 8-му добу буде повернений до одноплемінників.