До-100 річчя академії: з минулого – у сьогодення!

13 квітня 2021
1204

Як говорив великий Гете, історія залишається у пам`яті такою, якою її зобразили поети. Але то поети. У них образне мислення й інші виміри.

А як зберігається історія трудового шляху кожної людини, адже чи не більшу частину життя вона проводить саме на роботі? Отут на допомогу приходить архів. Значення роботи архіваріусів важко переоцінити. Завдяки їм жива дійсність на довгі десятиліття застигає у документах архіву – мовчазному неупередженому свідкові численних доль…

Архівний фонд академії формувався з дня заснування її і за столітню історію налічує майже 40 000 документів. Щорічно він приймає на збереження до 1500 одиниць архівних справ. Це особові справи доцентів, професорів, спеціалізованої Вченої ради, магістрів, клінординаторів, аспірантів, випускників стоматологічного та медичного факультетів, медичного коледжу, слухачів підготовчого відділення для іноземних громадян, а також звіти та протоколи ДЕК.

З кожним роком кількість особових справ збільшується, адже відкриваються нові факультети з підготовки нових спеціалістів, зростає число працівників і здобувачів освіти та і наповнення самих справ також зросло порівняно з минулим майже вдвічі.

Одним із завдань архіву є видача архівних довідок, які підтверджують факт навчання чи роботи фізичних осіб в академії.

Підготовлені архівні довідки базуються виключно на наказах, розпорядженнях, протоколах. Щорічно надходить близько 250-300 запитів від фізичних та юридичних осіб. Сюди входить надання інформації для Департаментів, Посольств, прокуратури, Пенсійного фонду, Міжнародних медичних комісій по легалізації освіти випускників. У 2012 році з’явилася нова форма перевірки інформації (спецперевірка) відомостей щодо осіб, які претендують на державні посади. При надходженні такого запиту з органів державної влади відповідь необхідно надати упродовж всього кількох годин.

Архівна робота вимагає уважності, відповідальності, гарної пам’яті, а ще поваги до роботи тих, хто десятиліттями створював цей архів. Бо ж на папері відображена робота тисяч людей! А хтось, можливо, присвятив академії і все трудове життя, і в його трудовій книжці цей факт засвідчує один-єдиний запис! Про це добре знають завідувачка архівного відділу академії Людмила Микитенко і архіваріус Любов Ростовська, які ще і відбирають документи із завершених у діловодстві академії, старанно усі опрацьовують та готують описи їх для подальшої передачі на постійне зберігання до обласного архіву.

Архіваріуси – люди неговіркі. Але як справжні літописці Часу, вони завжди на сторожі усіх подій, що їх вносить у наше життя офіційна дійсність. І як надійні охоронці всього, що відбувається у діловому житті кожного, вони зберігають це у численних документах архіву, щомиті готові прийти на допомогу у пошуку потрібної інформації.