Урочисте засідання Вченої ради ПДМУ: університет відзначає 100-річний ювілей

08 жовтня 2021
487

7 жовтня 2021 року У Полтавському академічному музично-драматичному театрі імені М.В. Гоголя відбулися Урочистості з нагоди 100-річчя Полтавського державного медичного університету.

У цей день в університет приїхали в. о. генерального директора директориату медичних кадрів, освіти і науки МОЗ України Тетяна Орабіна, керівники Полтавської обласної та міської рад, із самого ранку почали також прибувати почесні гості, колеги з усієї України і Ближнього та Далекого Зарубіжжя.

Делегації мультидисциплінарної науково-практичної конференції з нагоди 100-річчя ПДМУ із Грузії, Литви, Іспанії, колеги з вітчизняних численних медичних закладів вищої медичної освіти приїхали до Полтави, щоб привітати визнаний у медичній царині університет і засвідчити глибоку шану його минулій і сучасній науковій та освітній діяльності. Тож Полтава у ці дні стала справжньою Меккою для усіх, хто високо цінує професіоналізм, освіту і тих, хто присвятив  життя науці. Усі господарі та гості, зважаючи на карантинні обмеження, мали при собі сертифікати про зроблене щеплення від COVID-19,при вході проходили обов`язковий температурний скринінг, були у масках та дотримувалися соціальної дистанції між собою.

Урочисте засідання Вченої ради відкрив ректор Полтавського державного медичного університету, професор Вячеслав Ждан. Він привітав усіх зі знаменною датою в історії університету і виголосив урочисту промову, в якій визначив значущі етапи розвитку та становлення вишу-ювіляра.

«Дата, яку ми нині відзначаємо на державному рівні, - це значуща віха забезпечення і розвитку системи охорони здоров`я не тільки у житті нашого рідного Полтавського краю, а і в цілому медичної галузі України, - сказав він зокрема. -

Кожен прожитий університетом рік – це окремий літопис не тільки всього колективу викладачів та студентів. Це і ціле життя кожного пересічного українця з усіма його щоденними радощами і печалями. Визнання науково-педагогічної та лікувальної діяльності Полтавського державного медичного університету на державному та міжнародному рівнях ознаменувалось упродовж багатьох років високою конкурентоспроможністю наших випускників на ринку надання медичних послуг. Секрет цього доволі простий – треба мати надійну підтримку влади і колег та партнерів, високопрофесійну команду фахівців-однодумців і наполегливо прямувати до мети та не здаватися ні за яких обставин!»

Вікова історія університету переконливо те підтверджує. І про це продовжували говорити, вітаючи з ювілеєм, високі гості.

На початку Урочистостей Грамоти Міністерства охорони здоров`я України за вагомі здобутки у галузі медицини і медичної освіти нагороди провідним науковцям ПДМУ вручали в. о. генерального директора директориату медичних кадрів, освіти і науки, Міністерства охорони здоров`я України Тетяна Орабіна. Подяку від Кабінету Міністрів України для Полтавського державного медичного університету отримав ректор ПДМУ, професор Вячеслав Ждан.

Почесні грамоти Полтавської ОДА, Полтавської облради та Полтавської міської ради вручали їхні очільники – Олег Синєгубов, Олександр Біленький та Олександр Мамай.

Усі вони високо оцінили наукову та освітню діяльність університету і побажали його колективу подальших здобутків у підготовці висококваліфікованих кадрів та у системі охорони здоров`я України.

Кульмінаційними миттєвостями стала визначна подія, на яку з нетерпінням чекали всі універсанти – Ініціація ректора Полтавського державного медичного університету та вшанування відомих улюблених професорів, які присвятили науці і студентам все своє життя. Сивочолі і прекрасні у своїй духовній зрілості піднімалися вони сходинками на сцену, і вся зала зустрічала їх вдячними оплесками. Vivat, Professores! Хай будуть благословенними у віках Ваші Імена!

 Завершилася урочиста Вчена рада з нагоди 100-річчя ПДМУ захоплюючим театралізованим дійством, яке підготували актори Полтавського академічного музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя і в якому знайшла образне втілення вікова історія провідного медичного закладу вищої освіти – Полтавського державного медичного університету.