Злочини третього Рейху

11 травня 2019
699

10 травня до 74-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки зі студентами з Узбекистану і Туркменістану відвідали документальну виставку у Державному архіві Полтавської області. Виставка містить 67 документів, що розповідають про окупаційну політику Третього Рейху на Полтавщинів у 1941-1944 рр. Це й оголошення, і накази, й агітаційні матеріали нацистської влади.

Нацистський порядок призвів до краху багатьох європейських націй, а мільйони людей зазнали тяжких випробувань і були знищені. На виставці представлені архівні документи й матеріали періодичних видань, що розповідають про створення нацистською владою на теренах Полтавщини низки концентраційних таборів.

У другому розділі виставки – документи, що є свідченням трагічної долі молоді, яка опинилася на примусових роботах, здебільшого у Німеччині.

Заступник директора Полтавського державного архіву Тарас Пустовіт, який провів ознайомчу бесіду для студентів і викладачів академії, зазначив, що документи Другої світової війни – це неупереджене пізнання минулого.

Викладачі зі студентами переконалися: документ – це найкраще джерело, яке ілюструє все, що відбувалося в той період. Ці документи будуть завжди нам нагадувати про злочини нацизму і слугувати пересторогою сучасним і прийдешнім поколінням.