Реалії надання перинатальної допомоги

29 листопада 2019
845

«Реалії надання перинатальної допомоги в умовах реформування галузі охорони здоров`я України» - такою була тема Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю, присвяченої Міжнародному дню передчасно народженої дитини «Полтавські перинатальні читання ім. Н. М. Максимовича-Амбодика».

Вона відбулась в академії і стала знаковою подією для медичної галузі всієї України.

Проректор з наукової роботи УМСА Ігор Кайдашев, відкриваючи конференцію і передаючи її учасникам побажання плідної роботи від ректора академії Вячеслава Ждана, зазначив, що у свій час серця багатьох із нинішніх лікарів ще у їхню бутність студентами при імені Нестора Максимовича Амбодика-Максимовича сповнювались гордістю за свого знаменитого земляка. Тож започатковані з цією конференцією Амбодиківські читання свідчать про відродження поваги до нашого рідного українського земляцтва. А на Полтавщині це вже другі славнозвісні наукові читання. Першими були започатковані Скліфосовські читання, присвячені знаменитому хірургу, який не один рік жив і працював у Полтаві.

Директор Департаменту охорони здоров`я Полтавської ОДА Віктор Лисак у своєму зверненні до учасників конференції зазначив, що акушери-гінекологи Полтавщини багато зробили у напрямку реформації громадського здоров`я.

«Змінюється на наших очах все, сказав він. -  Змінюється свідомість і самих лікарів в організації процесу надання медичної допомоги, і ці зміни розпочались давно: все було спрямовано на підвищення рівня кваліфікації акушерів-гінекологів, неонатологів. Ще недавно були сумніви у тому, чи можна справитись з виходжуванням недоношеної дитини з вагою 500 г чи терміном вагітності 22 тижні…Справились! Тож рухаємось тільки далі! Тільки вперед! Успіху всім і миру!» - завершив Віктор Лисак свій виступ.

На пленарних та секційних засіданнях впродовж всього дня розглядались ключові питання перинатальної допомоги в умовах реформування галузі охорони здоров`я, доповіді фахівців із різних куточків України охоплювали широке коло проблем сучасних акушерства, гінекології та неонатології.