«Над книжкою твоєї «Енеїди” нащадок схилить радісне чоло»: інформаційна година у ПДМУ

09 вересня 2021
576

Викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки зі здобувачами освіти ІІ курсу міжнародного факультету пошанували Івана Котляревського в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці. Там із нагоди річниці народження нашого видатного українця була проведена інформаційна година, яку підготувала Марина Федорова - завідувачка відділу краєзнавства Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського.«Над книжкою твоєї «Енеїди” нащадок схилить радісне чоло», - писав колись Володимир Сосюра. Це ім’я і тепер викликає у кожного студента, який прослухав лекцію, низку асоціацій: і безсмертний український парубок Еней, і красуня Наталка - героїня п'єси, що стала праматір'ю нового українського театру, і рядки "Будеш, батьку, панувати..." Т. Шевченка, який перший передбачив світову славу Котляревського.

Бо ж Іван Котляревський – велика гордість України. Без нього ми не мали б Тараса Шевченка, а без Шевченка чи ми б існували на світі як нація?! Олена Пчілка порівнювала Івана Котляревського з першою весняною квіткою, що змарнілу землю звеселяє, з найпершою ластівкою, що “весну нам принесла”, з першою зорею, яка “у добу безпросвітну” у небі стиха засіяла…

У відділі краєзнавства студенти з Марокко також з цікавістю переглянули раритетні книги, картини, скульптури, колажі й інсталяції, присвячені автору та його безсмертним творам. Зацікавлені здобувачі освіти провели паралелі з відомими їм творами Вергілія і Гомера.