«1-а Зимова Академія «Інфекції та імунітет» Ессен-Полтава» сприяла поглибленню знань її учасників: враження від почутого і побаченого

07 лютого 2023
383

3 лютого 2023 року завершилась спеціальна двотижнева онлайн-програма для здобувачів вищої освіти старших курсів медичних факультетів Полтавського державного медичного університету «1-а Зимова Академія «Інфекції та імунітет» Ессен-Полтава». ЇЇ започаткував Університет Дуйсбург-Ессена (УДЕ) в рамках партнерства з нашим університетом. Протягом двох тижнів здобувачі вищої освіти 5-ого курсу не тільки прослухали лекції, які були присвячені питанням інфекційних захворювань, імунології та ВІЛ/ СНІДу від науковців світового рівня Університету Дуйсбург-Ессена, але й жваво їх обговорювали. Лекції читали Директор інституту вірусології УДЕ проф. д-р Ульф Діттмер, співробітники Інституту вірусології  д-р Геннадій Зелінський, д-р Катрін Заттер, проф. д-р Мірко Тріллінг, д-р Вібке Байер, а також проф. д-р Карл Ланг з Інституту імунології УДЕ, д-р Крістіна Карстен з Інституту трансляційних досліджень ВІЛ, УДЕ, д-р Франк Мозель з Інституту медичної мікробіології УДЕ, Директор школи біомедичних наук проф. д-р Свен Брандау, проф. д-р Маттіас Гюнзер з Інституту експериментальної імунології та медичної візуалізації.  На завершення програми студенти ПДМУ подякували виконанням пісні «Ой у лузі червона калина». І це стало несподіваним подарунком та виявом глибокої вдячності нашому університету-партнеру.

Подібні міжнародні заходи сприяють співпраці між університетами, допомагають оцінити європейські стандарти в дії та ознайомити здобувачів вищої освіти з найкращими передовими досягненнями в галузі науки та освіти, планувати обмін викладачами та студентами, встановлювати нові наукові зв’язки, що в свою чергу сприятиме удосконаленню підготовки майбутніх висококваліфікованих лікарів.

Відгук учасниці програми Софіко Аланія:

«Зимова школа стала цікавим досвідом і гарним шансом розширити свої знання не як клініциста, а як науковця.

 Так, було лячно вперше брати участь у такій масштабній англомовній конференції. Так, студенти нервувалися через можливі непорозуміння і скутість у використанні англійської, але через декілька занять це минуло. Було приємно також вдосконалити своє вміння у використанні інтернаціональних комунікацій. Професори університету Ессена доклали досить зусиль, щоб лекції не були надто складними для розуміння і намагалися доступно пояснювати деталі викладеного матеріалу простими словами. Читати методички з університету – це одна річ, і зовсім інша – почути обґрунтовану думку науковців, що вивчають імунітет все життя та можуть наживо відповісти на твої запитання. Я неймовірно вдячна нашим новим німецьким друзям, що вони з власної ініціативи діляться передовими знаннями зі студентським колективом ПДМУ. Не кожен день тобі надають можливість вникнути у свіжі дані експериментів та побачити неймовірні кадри прямо під мікроскопом.