«Актуальні проблеми освіти і науки в умовах війни» розглядалися на конференції психіатрів і психотерапевтів

30 червня 2023
236

6-7 червня 2023 року відбулася І науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні проблеми освіти і науки в умовах війни», що стала майданчиком для обговорення актуальних проблем в освіті і науці, що постали в період війни. Організаторами конференції виступили Громадська організація «Національна академія наук вищої освіти України» спільно з Українським державним університетом імені Михайла Драгоманова, Національною академією правових наук України, Навчально-науковим інститутом права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інститутом психології імені Г.С. Костюка НАПН України, а також  громадськими організаціями «Асоціація неврологів, психіатрів і наркологів України», «Міжнародна академія освіти і науки» та ГО «Асоціація психоаналітиків і психотерапевтів України».

Робота секцій конференції була присвячена розвитку національно-патріотичного виховання молодого покоління, відродженню національної свідомості громадян України з метою формування ціннісного ставлення особистості до Батьківщини та нації, концепціям розвитку психогенетичного потенціалу особистості; законодавству в умовах війни, забезпеченню якості вищої освіти у кризових умовах, ролі громадських організацій у розвитку вищої освіти України та онлайн-навчанню студентів в Україні тощо.

До роботи конференції долучилися завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ПДМУ, професор Андрій Скрипніков та професор кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ПДМУ Ганна Васильєва. Як і в більшості інших країн, медична освіта в Україні зазнала значних змін внаслідок пандемії COVID-19. Зараз для багатьох студентів-медиків, які навчаються в Україні, ці наслідки повторюються та посилюються війною, що триває. З початку повномасштабного вторгнення росії українське студентство постало перед багатьма викликами для навчання в умовах війни, зокрема, й вплив війни на психічне здоров’я, що безпосередньо має своє відображення у навчальному процесі. За підсумками конференції було опубліковано колективну монографію, у якій представлено дослідження наших науковців на тему «Perceived stress, resilience and their influence on the formation of coping behavior in medical students іn the conditions of full-scale war in Ukraine» Skripnikov A., Vasylyeva G., Shynder V., Pogorilko O., Voloshyn V., з яким можна ознайомитися за посиланням:

https://ezapi.pdmu.edu.ua/api/file/get/ratingFile/1686550019__monohrafiia1.pdf