Чорнобиль не має минулого часу

28 квітня 2023
312

«Україна до Чорнобиля була радянська, бо вона була перелякана. Україна після Чорнобиля відкрила, що є сили, страшніші за КДБ. І ось так почалася українська незалежність».

В продовженні циклу інформаційно-комунікативних заходів «Лікарі без кордонів: від сходу до заходу» науково-педагогічний колектив кафедри онкології та радіології з радіаційною медициною ПДМУ на чолі з завідувачем кафедри, професором Володимиром Баштаном та здобувачі вищої освіти 5 курсу медичного факультету №1 запросили до себе на традиційну квітневу зустріч ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році. 

Серед гостей-ліквідаторів: завідувач кафедри пропедевтики хірургічної стоматології ПДМУ – професор Вадим Новіков; начальник навчальної частини кафедри медицини катастроф та військової медицини ПДМУ, полковник медичної служби – Віталій Колачинський; Голова ради ветеранів ПДМУ, ветеран ЗСУ, майор – Віктор Лебедєв; заступник голови ГО «Полтавська обласна організація інвалідів війни, збройних сил, учасників бойових дій та силових структур» – Іван Якушев; Голова ГО «Союз Чорнобиль» Шевченківського району м. Полтава – Ксенія Нікітчук.

Зустріч була присвячена 37-ій річниці Чорнобильської катастрофи та Дню пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи 1986 року;  вшануванню викладачів, працівників та співробітників університету, які у 1986-1987 роках брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. На заході  здобувачів освіти ознайомлено із загальними даними та характеристикою ЧАЕС, із дослідженнями взаємозвʼязку між аварією на ЧАЕС та онкологічними захворюваннями (рак щитоподібної залози, лейкемія, спадкові та інші хвороби).

Учасники виховного заходу переглянули документальні стрічки «Чорнобиль не має минулого часу» та «Ліквідатори». Запрошені гості ділилися із присутніми спогадами про реальні події тих років.

За активну співпрацю, плідну роботу зі студентською молоддю, рішенням ГО «Полтавська обласна організація інвалідів війни, збройних сил, учасників бойових дій та силових структур» викладачі університету Вадим Новіков та Віталій Колачинський були нагороджені Грамотами громадської організації. 

У своєму прикінцевому слові професор Володимир Баштан закликав майбутніх медиків вільної та незалежної України бути відповідальними і чесними у професійній діяльності та громадянській позиції.