«ДОНБАС»: переPROчитання образу». Відкриття виставки

27 березня 2023
189

Викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки разом зі здобувачами вищої освіти І-ого курсу медичного факультету № 1 відвідали відкриття виставки «Донбас»: переPROчитання образу», організовану відділом управління освітньо-виховною і гуманітарною роботою з молоддю ПДМУ і Радою ветеранів університету. Виставка представлена на першому поверсі адміністративного корпусу університету. Вона створена Українським інститутом національної пам’яті. Модератор проєкту - завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Наталія Кузьменко.

Важливою складовою частиною гібридної агресії Росії проти України та вкрай небезпечною зброєю масового інформаційного ураження став сконструйований російською пропагандою образ Донбасу як «особливого» регіону, який внаслідок свого історичного минулого завжди був переважно радянським і ніколи – українським.

Після перегляду виставки відвідувачі збагатилися незабутніми враженнями від побаченого і переконалися, що в українському дискурсі потрібно формувати образ Донбасу як невідокремленої частини України, без реінтеграції якої неможливі ані консолідація української політичної нації, ані Соборна Українська держава. Саме це і є метою проєкту під назвою «Донбас»: переPROчитання образу».

Наостанок лекторка подарувала бібліотеці університету брошури, створені за матеріалами виставки для більш детального ознайомлення.