Достатній час для сну – необхідні умови для збереження фізичного та психічного здоров’я: обговорення триває

20 березня 2023
315

Щорічно у третю п’ятницю березня, починаючи з 2008 року, відзначається Міжнародний день сну. В 2023 році він припадає на 17 березня.

У середньому кожна людина проводить уві сні третину свого життя. На думку вчених, ідеальна тривалість сну дорослої людини становить 7-8 годин на добу. Дітям для нормальної роботи організму необхідно спати не менше 10 годин на добу. Доведено, що тривалі періоди «недосипу» негативно позначаються на якості життя, стані соматичного та психічного здоров’я.

За даними медичної статистики в світі від тих чи інших порушень сну страждає вже більше 50% всього населення Найбільш поширені захворювання сну – безсоння, більш коректна і наукова назва інсомнія. Цією хворобою страждають від 11-35% дорослого населення різних країн світу.

Серед основних причин безсоння відзначаються миттєвий або перманентний стрес і неврози, якими наповнені наші будні.

Науково-педагогічними співробітниками кафедри нервових хвороб на чолі з завідувачем Михайлом Дельвою проведений захід, присвячений науковій тематиці гігієни сну. Доповідачем була Анастасія Шкодіна – член асоціації «Європейська асоціація дослідження сну» (European Sleep Research Society). Учасниками заходу були доценти кафедри Тетяна Пурденко та Катерина Гринь, а також лікарі-інтерни І року навчання за спеціальністю «Неврологія» (групи 141 та 142) та ІІ року навчання за спеціальністю «Дитяча анестезіологія» (група 224 ДАН).

На заході обговорили питання етіології та лікування інсомнії, поняття циркадіанних ритмів та гігєни сну. Майбутні лікарі виявили велику зацікавленість до обговорюваної теми, так як з даними проблемами лікарі зустрічаються не тільки при лікуванні пацієнтів, а й на власному досвіді, оскільки професія лікаря пов’язана зі стресами, вимушеним неспанням під час нічних чергувань, тощо.

Памятайте! Збалансоване харчування, правильна організація режиму дня, достатній час для сну – необхідні умови для збереження фізичного та психічного здоров’я на довгі роки.