Еразмус+ розширює можливості та зміцнює співпрацю викладачів Полтавського державного медичного університету та Варшавського медичного університету

20 червня 2023
334

Доцентка, к.біол..н., кафедри фізіології Тетяна Мамонтова отримала грантову підтримку від програми ЄС Еразмус+ на мобільність викладачів для проходження стажування з «Лабораторної діагностики» на базі Варшавського медичного університету, м. Варшава, Польща, з 5 по 9 червня 2023 року.

Захоплююча взаємодія з колективом кафедри лабораторної діагностики та клінічної імунології розвитку віку на чолі з д .мед. н., професоркою Урсулою Демков, викликала змістовні дискусії та обмін ідеями під час ознайомлення з принципом роботи сучасної університетської лабораторії, тим самим сприяючи подальшому зміцненню зв’язків. Цей динамічний підхід дозволив обмінятися думками та досвідом щодо проведення різного спектру методів лабораторних досліджень від найпростіших як от загальноклінічний аналіз крові, коагулограма, мікробіологічний, біохімічний аналіз до складних сучасних, як от багатоканальна проточна цитофлуориметрія, хемілюмінісценція, гістохімія, флуоресцента мікроскопія, різні модифікації полімеразної ланцюгової реакції та секвенування генома.

Стажування дозволило дізнатися більше щодо різноманітних можливостей, методики викладання та проведення практичних занять з лабораторної діагностики для бакалаврів та магістрів медичного факультету на кафедрі Варшавського медичного університету.

Відвідування центральної бібліотеки надало можливість розширити науковий пошук літератури за сучасними науковими напрямками при роботі з базами даних Embase та SciVal, який надає Scopus викладачам польського університету.

Європейський університетський простір розкриває нові горизонти у перспективі академічної мобільності, розширенні досвіду викладання та поглибленні наукової співпраці між викладачами українських та польських університетів.

Тетяна Мамонтова висловлює щиру подяку проректору з наукової роботи ПДМУ д. мед. н., професору Ігорю Кайдашеву, доцентці, к. філол. н., кафедри іноземних мов з латинською мовою та медичною термінологією ПДМУ Юлії Лисанець, начальникам відділів міжнародних зв’язків ПДМУ Ірині Шкурупй та Варшавського медичного університету Лідії Пшепьора-Джевульській за підтримку на кожному з етапів, можливість поділитися історичною та культурною спадщиною своєї країни, відчути натхнення від програми академічної мобільності Еразмус+, бажання продовжити кооперацію з європейськими колегами і повернутися додому з новими ідеями та натхненням для покращення організації дисципліни «Лабораторна діагностика» в Полтавському державному медичному університеті.