Гори чекають на тих, хто хоче оздоровитися

11 липня 2023
257

8-9 липня 2023 року ГО «Метта» (NGO Metta, м. Львів), на базі екоцентру «Тепла Гора» провела презентацію пілотного проєкту «Психологічна горотерапія для ветеранів».

Полтавський державний медичний університет представляв голова організації ветеранів ПДМУ Віктор Лєбєдєв.

Концепт «Горотерапії» - це психологічне відновлення через «спілкування» з горами, зцілення через походи та повернення до себе через взаємодію з іншими людьми. «Психологічна Горотерапія» ходить в гори з групами ветеранів війни. Кожного разу ветерани ЗСУ піднімаються в гори з різними переживаннями та турботами, а спускаються із гір, трохи видихнувши і з більш розслабленим тілом. Це поєднання безцінного досвіду туристичного агентства Nomad.live (організація безкоштовних походів в гори для учасників бойових дій на сході України), практичних порад Пола Андерсена, засновника Huts for Vets (надання соціальної, медичної та юридичної допомоги бездомним військовим ветеранам США) та 5 гектарів затишку в самому серці Карпат, у селі Черетів, що між Косовом та Верховиною (філософія у екологічно орієнтованому просторі та відновлення фізичного та емоційного балансу, простір вільний від алкоголю, паління та наркотиків, концепція бережного ставлення до природи: відновлення енергії і дощової води, сортування сміття та будівництво з природних матеріалів). Психологічна «Горотерапія» являтиме собою радіальні горні походи за будь-якої погоди з ночівлею в будиночку або в наметі, багато активного руху, розмови та бесіди навколо вогнища, мовчання, читання та трохи писання, гра на музичних інструментах, зустрічі з цікавими людьми та відновлення в оточенні Карпат.

Кожен, хто успішно пройшов і фізично та психологічно витримав цей курс, відчув позитивний ефект «Горотерапії» на собі, у майбутньому може допомагати побратимам та посестрам відновитись після війни та з повагою ставитись до принципів оточуючого простору. Про це повідомив, ділячись враженнями від заходу, його учасник Віктор Лєбєдєв.