Майбутні офіцери запасу медичної служби на завершальному етапі навчання

12 травня 2023
413

На кафедрі медицини катастроф та військової медицини розпочався завершальний етап навчання студентів за Програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби (молодший лейтенант).

12 травня 2023 року на базі кафедри проведені практичні заняття з інженерної підготовки, мінно-вибухової справи у рамках переходу до Натовських стандартів застосування. Також студенти ознайомилися з будовою стрілецької зброї, основними положеннями «Курсу стрільб» та були проведені навчальні стрільби зі спеціальної стрілецької зброї з безпечними «електронними» пострілами системи «лазертаг». До практичного заняття зі стрілецькою зброєю з великим задоволенням долучилися і діти сімей тимчасового переміщених осіб, які проживають у гуртожитку університету.

Після практичного заняття голова Первинної профспілкової організації студентів ПДМУ Володимир Добровольський передав від імені ректора ПДМУ Вячеслава Ждана подяку і глибоку вдячність за допомогу інструкторам ПОВСЦ «Воїн».

Довідково

Програмою передбачено відпрацювання практичних питань з загальних дисциплін: «Тактична медицина»; «Домедична допомога в екстремальних ситуаціях»; «Основи медичного забезпечення населення і військ» та військово-медичних дисциплін щодо підготовки офіцерів запасу медичної служби: «Загальновійськова підготовка та методика роботи з особовим складом»; «Загальна тактика»; «Організація медичного забезпечення військ»; «Військова токсикологія, радіологія та медичний захист»; «Медична допомога пораненим на до госпітальному рівні». У результаті вивчення загальних дисциплін кафедри, студент повинен уміти визначити ступінь тяжкості стану постраждалих у бойових і небойових умовах та оволодіти навичками надання домедичної та медичної допомоги постраждалим і пораненим у бойових і небойових умовах. Програма загальних дисциплін кафедри містить основи теоретичних знань та практичних навичок з організації і проведення лікувально-евакуаційних заходів, знання основ медицини та безпечної діяльності військового медичного працівника та закладає основи знань щодо правильних і чітких дій лікаря у складних умовах надзвичайної ситуації мирного та воєнного часу.

Також при проведенні навчальних зборів студентів Програмою заплановано відпрацювання практичних занять з ознайомлення основ тактики застосування та виконання вправ з вогневої підготовки (правила прицілювання) з різних видів стрілецької зброї.

Крім викладацького складу кафедри медицини катастроф та військової медицини до навчального процесу залучаються інструктори Полтавського обласного військово-спортивного центру «Воїн» та Полтавської обласної організації Товариства сприяння оборони України, військові лікарі та фахівці  Полтавського обласного клінічного військового госпіталю та КП «Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Полтавської обласної ради», учасники бойових дій, ветерани війни та військові медики ЗСУ.